ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Her çocuk kekemelik dönemi geçirir

Her çocuk kekemelik dönemi geçirir
YAYINLAMA: 10 Kasım 2022 / 19.05
GÜNCELLEME: 10 Kasım 2022 / 19.05
Uzmanlara göre her çocuk iki-beş yaşlarında belirli bir dönemde kekemelik geçiriyor.

Bu dönemde ailesinden yeteri kadar destek gören çocukların konuşmasında sorun yaşanmazken, çocukla yeteri kadar ilgilenmeyen ailelerin çocukları yaşamları boyunca dil problemi çekebiliyor.

Kekemelik bir hastalık değildir

Bizim çocuklar rehabilitasyon merkezi özel eğitim uzmanı, “Konuşma akışında belirgin derecede fark edilen hece ve kelime tekrarı özellikle iki-beş yaş arasında tüm çocuklarda görülür. Aileler bu yaş grubundaki çocuklara çok dikkat etmeli. Bu çocuklar geçiş dönemini atlatamazsa ileriki yaşamlarında dil problemleri yaşanır. Bu dönemdeki çocuklar bazı kelimeleri söylerken zorlanır. Çocukla birebir ilişki içerisindeki kişilerin tutumu çocuğun dönem içerisindeki sıkıntısını atlatıp, atlatmamasını sağlar. Kekemelik bir hastalık değil, davranış bozukluğudur. Olayı bu şekilde algılamak ve sorunların üzerine bu çerçevede gitmek gerekir. Anne-baba ve çevre, davranış bozukluğunun giderilmesinde önemli bir faktör” diye konuştu.

Çocuğunuzu kaygılandırmayın

Konuşma güçlüğü çeken çocuğu kaygılandırmamak gerektiğini söyleyen uzman, “Çocukta fiziksel ve yapısal olarak özellikle çocuğun dili ve dişin de bir problem yoksa bu çocukların konuşma bozukluğu iki-sekiz ay arasında çözülür. Çocuk 16 yaşına kadar kekemelik çektiyse bu süre uzayabilir ve zorlaşır. Bütün kekemeler her zaman konuşma zorluğu çekmez, kendilerini rahat hissettiklerinde kelimeleri daha rahat kullanırlar. Bazıları ise konuşurken zorlanır, ancak şarkı söylerken hiç problem yaşamaz. Konuşma bir ritim işidir. Şarkıda ritim üzerine kurulu olduğu için genellikle kekemeler konuşurken zorlanır, şarkı söylerken rahatlar ve kelimeleri daha düzgün kullanır” ifadesinde bulundu.

Aileler çocuklarının üzerine eğilsin

Uzman, Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı işçi, memur, emekli ve bakmakla yükümlülerinin resmi evrakları tamamlandıktan sonra hiçbir ücret ödemeden rehabilitasyon merkezlerinden faydalanabileceğini vurgularken, “Yeter ki aileler çocuklarının üzerine gerektiği kadar düşsün. Bizler gerek aileleri gerekse çocuklara sorunu aza indirmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *