ANASAYFA arrow right Yaşam

Her bir yaşama yapılan saldırı ve şiddet insan hakkı ihlalidir

Her bir yaşama yapılan saldırı ve şiddet insan hakkı ihlalidir
YAYINLAMA: 23 Temmuz 2020 / 21.15
GÜNCELLEME: 23 Temmuz 2020 / 21.50
Gaziantep Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, “Toplumu, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

Başkan Tarla, “İstanbul Sözleşmesi toplumun bütün kesimlerini ilgilendirmektedir. Kadın, erkek, kız ve erkek çocukları ve her bir bireyin haklarını savunan İstanbul Sözleşmesi’ne herkesi sahip çıkmaya ve yetkilileri kadına yönelik şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayalı Kanunu uygulanmaya davet ediyoruz” çağrısı yaptı.

Suç oluşturan fiillerin cezasız kalması fiillerin devam etmesine yol açıyor

Bianet’in (Bağımsız İletişim Ağı) erkek şiddeti çetelesinde Haziran 2020’de 21 kadın öldürüldüğünü, 31 kadının ölümü şüpheli, 61 kadına şiddet uygulandığını 13 kadının taciz edildiğini, 46 çocuğun cinsel istismara uğradığını, 93 kadının seks işçiliğine zorlandığını hatırlatan Tarla, “Kadın cinayetleri birer sayı olarak istatistiklere geçerken her bir kadının birer yaşamı ve yaşam hakkı olduğunu unutmuyoruz. En son sevgili Pınar Gültekin’in bir erkek tarafından ölüm haberi şokunu atlatmadan Türkiye’nin birçok yerinde sevgili Fatma, Hamide ve Bahar’ı da erkek şiddetinden kaybettiğimizi öğreniyoruz. Kadına yönelik cinsel istismar, şiddet ve cinayetlerden sonra medya tarafından mağdurların yaşamlarının belli yönlerinin didiklenerek şiddetin meşrulaştırılması, mağdurun kişiliği ve yaşamı nedeniyle suçun hafifletilmesi ve faillerin haklılaştırılması, suç oluşturan fiillerin cezasız kalmasına ve suç oluşturan bu fiillerin işlenmesine devam edilmesine yol açmaktadır. Kadınların tüm mücadelelerine rağmen hala her ay onlarca kadının öldürülmesinde medyanın mağduru itibarsızlaştıran ve faile gerekçe sunan tarzda haberleştirmesinin oldukça önemli etkisi var” şeklinde değerlendirme yaptı.

Her bir yaşama yapılan saldırı ve şiddet insan hakkı ihlali

Başkan Tarla, “Türkiye’nin de 2011 yılında imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi olarak adlandırılmış̧ olan “Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılmıştır. Sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak Türkiye. Sözleşme 16 Temmuz 2020 itibariyle 46 Avrupa Konseyi üyesi ülke, 7 Avrupa Konseyi üyesi olmayan ülke ve Avrupa Birliği tarafından onaylanmış̧ durumda.

İstanbul Sözleşmesi uluslararası hukukta kadına yönelik şiddeti önlemede en güncel, standartları en yüksek ve bağlayıcılığı olan bir metin. Türkiye İstanbul Sözleşmesine dünyada ilk imza atan ülke konumunda olarak kadına yönelik şiddeti önlemede dünyaya örnek teşkil ederken son günlerde kadınlara yönelik saldırıyı ve sözleşmenin kaldırılmasına yönelik girişimleri anlamak mümkün değildir. Her bir yaşam biz hekimler için kutsaldır ve her bir yaşama yapılan saldırı ve şiddet insan hakkı ihlali” ifadelerini kullandı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *