ANASAYFA arrow right Ekonomi

“Her 3 kişiden biri borçları yüzünden icralık”

“Her 3 kişiden biri borçları yüzünden icralık”
YAYINLAMA: 09 Aralık 2020 / 21.00
GÜNCELLEME: 09 Aralık 2020 / 21.12
“Vatandaşların tüketici kredisi ve kredi kartı borçları nedeniyle bu yılın ocak-ekim döneminde bankalara ödediği faiz ise 67,1 milyar liraya kadar yükseldi”

Vatandaşın bankalara ödediği toplam faizin 591 milyar liraya ulaştığını belirten CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, “Türkiye’de her 3 kişiden biri borçları yüzünden icralık” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te 654 bin açık icra dosyası var

Vatandaşın borç içinde yüzdüğünü belirten Yılmazkaya, Bankalara borcu bulunan vatandaş sayısının son bir yılda 2 milyon 268 bin kişi artarak 33 milyon 643 bin kişiye çıktığını belirtti. 

Yılmazkaya, “Gaziantep’te her aileden mutlaka icralık olan veya borcu olan birileri var. 2020 verilerine göre kentte açık icra dosyası sayısının 654 bin dolayında olduğu görülmektedir. 2 milyon nüfuslu kentin 0-18 yaş aralığında 650 bin 700 bin dolayında çocuk nüfusu olduğuna göre geriye kalan 18 yaş üstü nüfusun yarısı yani Gaziantep’in yarısı icralık demek oluyor. Sadece bu veriler bile ülkenin geldiği durumu, vatandaşın yaşadığı büyük sıkıntıları ortaya koymaktadır” dedi.

İnsanların içinde bulunduğu ekonomik durumun çok kötü olduğunu vurgulayan Yılmazkaya, kötü ekonomik yönetimlerin faturasını vatandaşın ödediğini belirtti. İktidarın, salgın döneminde vatandaşın ve esnafın yanında olmadığını vurgulayan Yılmazkaya, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yılmazkaya şunları söyledi: “Vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu Kasım sonu itibariyle 5,4 milyar lira artarak 830 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 687,3 milyar lirası tüketici kredilerinden, 142,7 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Kasımın son haftası tüketici kredileri 2,4 milyar lira kredi kartı borçları ise 2,8 milyar lira arttı.

Tüketici kredisi ve kredi kartı borçları yılbaşından bu yana ise 239 milyar lira arttı. Bu dönemde tüketici kredileri 213 milyar lira artarken, kredi kartı borçlarındaki artış ise 26,7 milyar lira olduğunu belirtti.

“Pandemi sürecinden vatandaşa ve esnafa yardım yapılmadı, bankalara borçlandırıldı!” diyen Yılmazkaya, “İktidarın, salgına karşı alınan önlemler nedeniyle işini kaybeden, işini kaybetmediği halde geliri azalan, zorunlu izne çıkarılan vatandaşlara temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için bankalardan borçlanmayı adres göstermesi, vatandaşların bankalara olan borcunun yılın ilk 11 ayında yüzde 40,5 oranında büyümesine yol açtı” ifadelerini kullandı.

Vatandaş bankalara 67,1 milyar faiz ödedi

Yılmazkaya, “Vatandaşların tüketici kredisi ve kredi kartı borçları nedeniyle bu yılın ocak-ekim döneminde bankalara ödediği faiz ise 67,1 milyar liraya kadar yükseldi.

Faiz oranlarında son aylarda yaşanan yükseliş eğilimi, bankalara borçları bu yıl oldukça yüksek miktarlarda artan vatandaşların bankalara fiilen ödeyeceği faiz tutarını da önümüzdeki aylarda oldukça artıracak.

Vatandaşın 18 yıllık AKP Hükümetleri döneminde kredi kartı ve tüketici kredisi borçları nedeniyle bankalara ödediği toplam faiz ise 591,4 milyar liraya ulaştı” ifadelerini kulandı.

Yılmazkaya, “Risk merkezinin verilerine göre bu yıl ocak-ekim döneminde 337 bin 469 vatandaş bireysel kredi borcunu, 347 bin 117 vatandaş da bir ya da birden fazla kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından yasal takibe alındı. Diğer bir ifadeyle icraya verildi.

Hem kredi kartı hem de tüketici kredisi birlikte takibe alınanlar tek kişi sayıldığında bu dönemde toplam 603 bin 656 vatandaş bankalar tarafından takibe alındı ve dolayısıyla kredi sicili bozuldu.

Son beş yılda kredi kartı veya bireysel kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınan ve borcu halen devam eden vatandaş sayısı ise ekim ayı itibariyle 3 milyon 485 bin kişi olarak gerçekleşti. Risk Merkezinin verilerine göre takipteki vatandaşların borcu 22,7 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Bankalara borcu bulunan vatandaş sayısı ise son bir yılda 2 milyon 268 bin kişi artarak 33 milyon 643 bin kişiye çıktı” dedi. 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *