ANASAYFA arrow right Yaşam

Her 10 çocuktan 1'i astım: "Kreşlerde 3 yaş kuralı önemli"

YAYINLAMA: 16 Eylül 2022 / 15.57
GÜNCELLEME: 16 Eylül 2022 / 15.57
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Can, "Astıma eğilimi olan çocukların çok erken yaşta toplu olarak yaşanan yerlerde bulunmaması gerekiyor. Erken yaştan kastımız 3 yaş öncesi" dedi.

Prof. Dr. Demet Can, "Her 10 çocuktan 1'inde astım görülüyor. Bebeklik astımından kurtulmanın en önemli yolu çocuğu bağışıklık sisteminin yetersiz olduğu yaşlarda solunum yolu enfeksiyonlarından korumak" dedi.

Prof. Can, bu nedenle de kreşlerde 3 yaş kuralına uymanın önemli olduğunu hatırlattı.

Alerji, genel olarak toplumun yüzde 25 ila yüzde 40'ını etkiliyor.

Toplumun yaklaşık yüzde 80'inin yaşamı süresince en az bir alerjik sorun yaşadığını belirten Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demet Can şu bilgileri verdi:

"Sık rastlanan alerjik durumlara bakacak olursak, dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası olduğu biliniyor. Astım ülkemizde de yüzde 5 ila yüzde 10 oranında görülüyor ve alerjik rinitten sonra en sık görülen alerjik rahatsızlık olarak kayıtlara geçiyor. Özellikle çocukluk çağında her 10 çocuktan birinde astım olduğu biliniyor. Astıma sıklıkla eşlik eden alerjik nezlenin görülme oranı ise yüzde 10 ila 15 arasında değişiyor. Her 4 kişiden birinin yaşamının bir evresinde ürtiker (kurdeşen) geçirdiğini biliyoruz."

Toplu olarak yaşanan yerler

Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda yaygın şekilde solunum yolu enfeksiyonlarının da artış gösterdiğini ve bu hastalıkların çocuklarda astımı tetikleyebileceğini ifade eden Prof. Dr. Can, bebeklik astımından kurtulmanın en önemli yolunun erken yaşlarda solunum yolu enfeksiyonlarından uzak durmak olduğunu söyleyerek "Buradan da astıma eğilimi olan çocukların çok erken yaşta toplu olarak yaşanan yerlerde bulunmaması sonucu çıkıyor. Erken yaştan kastımız 3 yaş öncesi" dedi.

Ölçülü ıslak mendil kullanımı

Bebeklik astımlarının yanı sıra ailelerin dermatit konusunda da dikkatli olması gerektiğini belirten Can, ebeveynlerin ev dışında mesela tatil yerlerinde, AVM'lerde klozetleri deterjanlarla, ıslak mendillerle silmesi sonucu çocuklarda bu noktalara temas eden bölgelerde tahrişler, dermatitler oluşabildiğini söyledi.

Can, "Elbette hijyen önemli ama kimyasal maddeleri cilde temas etmeden önce uzaklaştırsınlar, dermatite (egzama) yol açacak durumlar yaratmaktan kaçınsınlar" diye uyarıda bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *