ANASAYFA arrow right Güncel

Hem etkili hem tasarruflu bir su yönetimine ihtiyacımız var

Hem etkili hem tasarruflu bir su yönetimine ihtiyacımız var
YAYINLAMA: 13 Aralık 2020 / 19.53
GÜNCELLEME: 13 Aralık 2020 / 20.07
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın online olarak katıldığı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Vali Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in tören alanına katılımıyla Düzbağ İçmesuyu İsale Hattı ile Doğanpınar Barajı düzenlenen törenle açıldı. 

Törende suyun önemine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke zengin su kaynaklarına sahip olmadığı için mevcut imkanların en verimli şekilde kullanılmasının şart olduğuna dikkat çekti, oldukça kurak bir yıl geçirdiğimizin tespitini yaptı. Erdoğan, “Yağış oranlarının neredeyse yarı yarıya azaldığı şu dönemde hep birlikte su tasarrufuna önem vermemiz gerekiyor. Salgın tehdidi sebebiyle temizlik amaçlı su kullanımında ciddi artış yaşandı. Kurumlar ve vatandaşlar olarak el ele vererek hem etkili hem tasarruflu bir su yönetimine ihtiyacımız bulunuyor” dedi.

Erdoğan, “Tıpkı sağlıkta olduğu gibi su kaynaklarının değerlendirilmesi hususunda da böyle sıkıntılı dönemleri düşünerek çok ciddi yatırımlar yaptık. Son 18 yılda inşa ettiğimiz 585 baraj, 584 hidroelektrik santrali, 385 gölet, bin 382 sulama tesisi, 247 içme suyu tesisi, 5 bine yakın taşkın koruma tesisiyle bu alanda adeta destan yazdık. Elimizdeki imkanları küçük tedbirlerle destekleyerek barajlarımız yeniden suyla dolana kadar dikkatli hareket etmeliyiz" diye konuştu.

Gaziantep'in 2050 yılına kadar olan su ihtiyacını karşılayacak Düzbağ içme suyu projesinin ülkenin ikinci büyük içme suyu projesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Projesi Büyükşehir Belediyesine, inşası Devlet Su İşlerine ait olan eserin, Fırat'ın kollarından biri olan Göksu Çayı'nın suyunu Gaziantep'e naklediyor. Suyun doğal eğimle temini sayesinde tek kuruş enerji masrafı yapılmadan şu ana kadar şehrimize 110 milyon metreküp su sağlandı. Böylece belediyemiz vatandaşlarımıza kaliteli ve ucuz içme suyu hizmeti verme imkanına kavuştu. Nitekim belediyemiz içme suyunda yüzde 27 indirim yaparak, bu avantajı halkımıza hemen yansıtmıştır. Hizmete açtığımız ilk etap, yıllık 100 milyon metreküpe yakın suyu aktarma kapasitesine sahiptir. Barajı ve arıtma tesisiyle diğer etap da devreye girdiğinde bu rakam, 174 milyon metreküpe çıkacak” şeklinde açıklama yaptı. 

Gaziantep ve Kilis arasındaki bölgeyi tarım üretim merkezi haline getireceğiz

Erdoğan, Doğanpınar barajının 153 milyon metreküp su depolama kapasitesiyle 80 bin dekar alanı sulayacak bereket kaynağı bir proje olduğunu ifade etti. “İnşası 7 yıldır süren ve yüksekliği 55,5 metreyi bulan, maliyeti 660 milyon lira olan bu baraj, sulama kanalları tamamlandığında ülkemize yılda 51 milyon lira katkı ve 28 bin kişiye de ilave istihdam sağlayacaktır. Halen Kayacık Barajı ve sulamasıyla 120 bin hektarı sulanan topraklarımıza, Doğanpınar Barajı ve sulamasıyla 80 bin dekar daha ilave ederek Gaziantep ve Kilis arasındaki bölgeyi ülkemizin en önemli tarım üretim merkezlerinden biri haline dönüştürüyoruz. İlk etapta 18 bin hektarlık kısmı önümüzdeki sulama mevsimine yetiştirecek, kalanları da peyderpey tamamlayacağız” ifadelerini kullandı. 

Gaziantep’te proje ve inşa safhasında olan birçok yatırımların bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Mesela 600 bin dekar araziyi sulayacak Çetintepe Barajı'nda yüzde 75 fiziki gerçekleşme sağlandı. Kayacık ve Kılavuzlu barajlarının sulama projeleri etap etap sürüyor. Yesemek ve Burç Çamlık göletlerinin inşaatları devam ediyor. Nizip ve Karkamış'ta 35 bin dekar alanı sulayacak şebekesi de hazır olan Nizip Pompaj Sulaması Derz Dolgu ve Koruma Tedbirleri işinin ihalesi yapıldı. Görüldüğü gibi ülkemizin diğer 80 vilayetiyle birlikte Gaziantep'imizin de içme suyundan sulama suyuna kadar Rabbimizin bize verdiği lütuflardan en güzel şekilde istifade etmesi için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Şehre günde yaklaşık 15 bin ağır vasıta giriş-çıkışı oluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gaziantep'in tarihi ve kültürel zenginlikleri, sanayisi, tarımı, ticareti, yetişmiş insan kaynağı, azmi ve çalışkanlığıyla sadece ülkede değil, dünyada gittikleri her yerde örnek gösterdikleri bir şehrimizdir. Bölgemizdeki sanayinin üçte ikisine sahip olan şehrimiz, yine bölge dış ticaretinin neredeyse tamamını da gerçekleştiriyor. Sayısı 6'ya ulaşan organize sanayi bölgesindeki bin firmasıyla 10 ayrı küçük sanayi sitesindeki 10 bin esnafıyla Gaziantep adeta yaşayan bir fabrika gibi çalışıyor. Tabii bu dinamizmin beraberinde getirdiği çeşitli sıkıntılar var. Mesela şehre günde yaklaşık 15 bin ağır vasıta giriş-çıkışı oluyor. Bunun için hem şehirler arası ulaşımda hem şehir içi ulaşımda güçlü bir altyapıya ihtiyaç duyuluyor. Sanayi bölgesiyle entegre bir depolama alanı, ağır vasıta trafiğinin şehir üzerindeki yükünü azaltacaktır. Halen ön hazırlıkları yürütülen 500 hektarlık bir alanda kurulacak Lojistik Köy Projesi ile Gaziantep'e Mersin ve İskenderun limanlarıyla irtibatlı bir kuru liman kazandıracağız. Organize sanayi bağlantı yollarının süratle inşası da üretim tesislerine hammadde gelişini ve ürün çıkışını kolaylaştıracaktır. Havalimanımıza yeni ve modern bir terminal binasıyla otopark kazandırıyoruz. İnşası süren bu projenin de bir an önce tamamlanması gerekiyor. Şehir merkeziyle sanayi bölgelerini birbirine bağlayacak Banliyo Hattı Projesi Gaziray, trafiği önemli ölçüde rahatlatacaktır. İnşası süren projenin 16 istasyonundan 12'si tamamlanmıştır. İnşallah kalan kısmı da hızla bitirip, bu önemli projeyi en kısa sürede Gazianteplilerin hizmetine sunacağız” açıklamasını yaptı. 

TOKİ'nin kentte süren yatırımlarının tutarı 1 milyar lirayı aşıyor

Hızlı tren hattının Bahçe-Nurdağı kısmında yüzde 25'lik, Nurdağı-Başpınar kısmında yüzde 50'lik ilerleme sağlandığını aktaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şehri dört bir yana bağlayan bölünmüş yol çalışmalarının etap etap sürdüğünü, tamamlanan kısımların hizmete açıldığını kaydederken, konuşmasını şu sözcüklerle sürdürdü: “Aşağı Fırat havzasındaki arabalı feribotların yeterince verimli kullanılamadığı anlaşılıyor. Bu feribotların, turizm hareketi giderek artan bölgemizdeki barajlarda kullanılmaya elverişli teknelerle takas yoluyla değiştirilmesi teklifinin hem maliyet hem etkinlik açısından dikkate alınabilir. Gaziantep'e bin 875 yataklı bir şehir hastanesi inşa ediyoruz. Hastanenin inşaatının biraz yavaş gittiğini görüyorum. Hem bölgenin potansiyeli hem küresel sağlık krizlerinin ortaya çıkardığı ihtiyaçlar çerçevesinde şehir hastanemizin bir an önce tamamlanmasını sağlayacağız. Bugüne kadar TOKİ vasıtasıyla şehrimize dükkanları, camileri, okulları, sağlık ocaklarıyla yaklaşık 20 bin konut kazandırdık. Kuzey Şehir Projesi ile de adeta şehrimiz için yeni bir nefes kaynağı olacak 50 bin konutu daha Gaziantep'e inşa ediyoruz. Konutların inşasında yüzde 10'luk seviyeye gelinen bu projede, yol, kanalizasyon, yağmur suyu gibi altyapılar da büyük ölçüde tamamlanmıştır. Hasan Celal Güzel ve Yeşil Vadi Millet Bahçelerini şehrimizin hizmetine sunduk. Eski stadın yerine yapılan Millet Bahçesinin inşası da sürüyor. Ayrıca Nizip ve Oğuzeli'nde iki millet bahçesi için de hazırlık yapıyoruz. Sadece TOKİ'nin şehrimizde halen süren yatırımlarının tutarı 1 milyar lirayı aşıyor. Gaziantep'e 33 bin kişilik kapasitesiyle ülkemizin en güzel, en modern statlarından birini yaptık. Ayrıca mahallelerimize 31 ayrı salon kazandırarak, gençlerimizin spora erişimini kolaylaştırdık. Gaziantep'in potansiyelini geliştirecek her yatırımı Cumhurbaşkanı olarak bizzat desteklemekte kararlıyım.”

Hayata geçirilen tedbirlerle salgının artış hızını kestik

Hayata geçirilen tedbirlerle salgının artış hızını kestiklerini belirten Erdoğan, “İnşallah vaka ve ağır hasta sayılarının hedeflediğimiz seviyelerin altına düşmesiyle sınırlamaları peyderpey kaldırmaya başlayacağız. Bunun için 83 milyon hep birlikte TMM diye kısalttığımız temizlik, maske ve mesafe kurallarına sıkı bir şekilde uyulması gerekiyor. Milletimizin hiçbir ferdini salgın döneminde sahipsiz bırakmadık. Üretimi ve istihdamı sürdürmek için gereken her türlü tedbiri aldık, her desteği sağladık. Sosyal koruma kalkanı kapsamında kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, işsizlik ödeneği, normalleşme desteği ve hane bazlı sosyal destek programı başlığı altında 45 milyar liralık bir kaynağı karşılıksız olarak milletimizin emrine sunduk. Böylece hiçbir vatandaşımızın işsiz ve aşsız kalmamasını temin etmeye çalıştık” ifadelerini kullandı.

Kiralarda düzenlemeye gideceğiz

Çiftçiyi ve esnafı da unutmadıklarını dile getiren Erdoğan, kiralarda düzenlemelere gidildiğinin ve kabine toplantısından sonra açıklayacaklarını söyledi. “Sanayicimizin küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin, esnafımızın finansman ihtiyacını karşılamaya yönelik pek çok destek programını hayata geçirdik. Gelişmiş ülkelerin dahi başa çıkmakta zorlandığı böylesine kapsamlı bir sağlık ve ekonomi krizini hamdolsun herhangi bir yıkıma veya kitlesel sefalete meydan vermeden bugüne kadar getirdik. Aşı çalışmalarında gelinen seviye itibarıyla inşallah önümüzdeki döneme çok daha umutla bakıyoruz. Yerli aşımızın devreye gireceği tarihe kadar ihtiyacımız olan aşıların bağlantılarını büyük ölçüde tamamladık. Önümüzdeki bahar aylarından itibaren her şeyi salgın gerçeği çerçevesinde olabilecek en iyi seviyeye getirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Ülkemizi, küresel, siyasi ve ekonomik  düzende ilk 10'a sokmayı hedefliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Çıkış yolunun yatırım, üretim, ihracat ve istihdam olduğu inancıyla ülkemizi yeniden cazibe merkezi yapacak reformların hazırlıkları içindeyiz. Hukuki ve idari reformlarla ülkemizi yeniden yapılanan küresel, siyasi ve ekonomik düzende ilk 10'a sokmayı hedefliyoruz. Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkarak ülkemize yönelik tüm iç ve dış tehditleri boşa çıkartarak, demokrasimizi ve ekonomimizi güçlendirerek inşallah hep birlikte hedeflerimize ulaşacağız.” 

Gaziantep’in 2028 yılına kadarki  su ihtiyacını garanti altına aldık

Sulama alanında 18 yılda 254 milyar liralık yatırım yaptıklarını hatırlatan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Yapılan dev yatırımlarla Gaziantep şehrimizi de su alanında ihya ediyoruz. Gaziantep’te Türkiye’nin en büyük 2’nci içmesuyu projesini hayata geçiriyoruz. Bu proje regülatöre dayalı isale hattı, içme suyu arıtma tesisi ve Düzbağ Barajı olmak üzere 3 aşamadan oluşuyor. Proje sayesinde ilk etapta regülatör vasıtasıyla yıllık 96,6 milyon metreküp Düzbağ Barajı devreye girdiğinde ise yıllık 173.6 milyon metreküp, içme ve kullanma suyu temin edeceğiz. Bugün açılışını yapacağımız Düzbağ İçmesuyu İsale Hattı kapsamında toplam 144 kilometreyi bulan isale iletim ve dağıtım hatlarıyla regülatör inşaatlarını tamamladık. Ayrıca şehre doğal eğimle su temin edilmesi maksadıyla 3 bin 600 metre uzunluğunda ve 5.,6 metre çapında bir tünel açtık. Suyun doğal eğimle temin edilmesi sayesinde yıllık 100 milyon liralık enerji tasarrufu sağlamış olacağız. Birinci aşaması tamamlanan Düzbağ Projesi ile Gaziantep’in 2028 yılına kadarki su ihtiyacını garanti altına aldık. Projenin ilk aşamasını toplam 2,6 milyar liralık bir harcamayla 2 yıllık kısa bir sürede hizmete açmış oluyoruz. Projenin diğer iki aşamasını da önümüzdeki dönemlerde tamamlayarak kentin 2050 yılına kadarki içme ve kullanma suyu ihtiyacını da çözmüş olacağız. Ayrıca Doğanpınar barajının da açılışını yapıyoruz. Doğanpınar barajı gövde uzunluğu bakımından ülkemizin 9’uncu büyük barajıdır. 660 milyon liraya mal olan bu baraj ile 80 bin dekar tarım arazisi cazibeli olarak sulanacak, 28 bin kişiye tarımsal istihdam ve milli ekonomiye de yıllık 51 milyon lira katkı sağlayacak” dedi.

Su yönetimi altın yönetimi,  petrol yönetimi kadar önemli

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise şunları söyledi: “Mezopotamya’dan Doğu Akdeniz’e geçen hattayız. Buradaki su yönetimi altın yönetimi, petrol yönetimi kadar önemlidir. Türkiye’nin Melen’den sonraki en büyük su projesi Düzbağ. Bu projede onlarca mühendis yüzlerce vatandaşımız çalıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde de hayaldi başarıldı. Bize düşen şey karınca gibi çalışmaktı. Bu uğurda da elimizden gelen gayreti göstermeyi sürdüreceğiz.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *