ANASAYFA arrow right Siyaset

HDP’ye kapatma davası açıldı, süreç nasıl işleyecek?

HDP’ye kapatma davası açıldı, süreç nasıl işleyecek?
YAYINLAMA: 18 Mart 2021 / 13.52
GÜNCELLEME: 18 Mart 2021 / 13.52
HDP 30 gün içerisinde Genel Kurulu’nu toplayarak kendisini kapatabilir. Bu durumda kapatma davası düşer.

MHP’nin uzun süredir çağrısını yaptığı HDP’ye kapatma davası açıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in hazırladığı iddianame, Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi.

İddianamenin içeriği henüz bilinmiyor. HDP yöneticilerinin iddianameyi yarın alacağı öğrenildi.

Ancak HDP milletvekillikleri hakkında açılan davalara bakıldığında, yine kapatma iddianamesinin içeriğinin konuşmalardan ibaret olduğu tahmin ediliyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in açıklamasına göre, kapatma davasının gerekçesi “devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamak.” Başsavcı Şahin, “HDP yönetici ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıklarını, PKK ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettiklerini” ileri sürüyor.

DTP'nin kapatılması AİHM'den dönmüştü

Hukukçulara göre, iddianamedeki suçlamaların DTP kapatma davasındaki suçlamaları aşması gerekiyor. Çünkü, DTP’nin kapatılması AİHM’den dönmüştü. Milletvekillerinin açıklamaları üzerinden verilecek bir kararın hukuksuzluğuna dikkat çekiliyor.

İddianamede yer verilebileceği tahmin edilen bir diğer suçlama ise Kobane olayları. Ancak bu konuda da AİHM’in kararı bulunuyor.

AİHM, Selahattin Demirtaş kararında, HDP’nin suçlamaya konu olan tweetleri için “şiddet çağrısı olarak yorumlanamayacak ölçüde siyasi söylem sınırları içinde kaldığını” belirtmiş ve şöyle demişti:

“6-8 Ekim 2014 tarihleri ​​arasında meydana gelen, üzücü olmakla birlikte, söz konusu tweetlerin doğrudan bir sonucu olarak görülemez ve söz konusu suçlarla ilgili olarak başvuranın tutukluluğunu haklı gösteremez.”

Peki, kapatma davası süreci bundan sonra nasıl işleyecek?

Aynı isimle yeni bir parti kurulabilir

2010 yılında yapılan yasal düzenlemelerle parti kapatma zorlaştırıldı. Mevcut düzenlemeye göre, HDP 30 gün içerisinde Genel Kurulu’nu toplayarak kendini kapatabilir. Bu durumda kapatma davası düşer. Yöneticileri siyasi yasaklı duruma düşmeyeceğinden, aynı kişilerle, aynı isimle, aynı tüzük ve programla yeni bir parti açılabilir.

Ancak bunun için Anayasa Mahkemesi’nin “ihtiyati tedbir kararı” almaması gerekiyor. AYM, HDP’nin Genel Kurul yapmaması için ihtiyati tedbir kararı alırsa, aynı isimle yeni bir parti kurulamaz ve kapatma davası devam eder.

15 üyeli AYM’nin kapatma kararı verebilmesi için üçte iki çoğunluk gerekiyor. Bu durumda 10 üyenin kapatmaya “evet” demesi gerekiyor. AYM’nin alabileceği bir başka karar da Hazine yardımının kesilmesi. Bu karar için ise oy çokluğu yetiyor.

HDP yöneticileri çeşitli planları olduğunu açıklamıştı

HDP’nin kapatma davası karşısında, önünde çeşitli seçenekler bulunuyor. HDP’nin kapatılmasının amacını “AKP’nin tek başına Anayasa yapabilmek için 400 milletvekili alabilmesi” olarak gören parti yöneticileri, daha önceki açıklamalarında kapatılma durumunda çeşitli planları olduğunu açıklamıştı. Ancak bu planlar arasında, son açıklamalara göre, sine-i millet tartışması bulunmuyor.

Gözler şimdi yarın olağanüstü toplanacak olan HDP MYK toplantısında…

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *