ANASAYFA arrow right Güncel

"HDP seçimlere Yeşil Sol Parti'yle girecek"

"HDP seçimlere Yeşil Sol Parti'yle girecek"
YAYINLAMA: 23 Mart 2023 / 16.29
GÜNCELLEME: 23 Mart 2023 / 16.29
HDP Eş Genel Başkanı Prof. Dr. Mithat Sancar, AYM'nin HDP'nin sözlü savunmasını seçimlerden sonra yapma talebini oybirliğiyle reddetmesinin ardından, "Binde bir de olsa risk almıyoruz, seçimlere bileşenimiz Yeşil Sol Parti'yle gireceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Emek ve Özgürlük İttifakı"nın Cumhurbaşkanı seçimlerine aday göstermeyeceğini açıkladığı toplantının ardından konuk olduğu Halk TV'de, gündemdeki soruları yanıtladı. 

Sancar uzun zamandır merak edilen HDP'nin milletvekili genel seçimlerine kapatılma tehdidi altındaki HDP listesiyle girip girmeyecekleri konusunun da sonuca bağlandığını açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı HDP'nin parlamento seçimlerine Yeşil Sol Parti altında gireceğini söyledi.

"Binde bir de olsa riski almıyoruz"

Sancar HDP'nin kapatılması olasılığı karşısında ne yapacaklarına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı: "Bundan sonra parlamentoda nasıl bir yol izleyeceğimiz sık sık soruluyor. Kapatma davası var. Bu iktidarın bilinçli bir stratejisidir. Dava açıldığı zaman da bu değerlendirmeyi yaptık: Bu dava seçim dönemine sarkıtılır.

"Binde bir ihtimal bile olsa kapatma riskinin olduğu bir sürece biz kendimiz girmeyiz. Bunu parti meselesi olarak düşünmeyin. Tarihin en kritik seçimine giriyor. Seçim süreci çok mühim. Bu iktidar değiştiğinde demokratik dönüşüm yakalanabilmesi için biz ittifaklarımızla en büyük güvence olduğumuza inanıyoruz. Böyle bir güçten yoksun bırakma hakkımız, şansımız yok" dedi 

HDP Eş Genel Başkanı, "Yeşil Sol Parti'yle seçime girece[klerini]" söyledi: "Yeşil Sol Parti bizim bileşenlerimizdendir. Hızla örgütlenmesini tamamladı. Yeşil Sol Parti'yi engelleselerdi başka seçenekler çıkaracaktık" dedi.

AYM Kararı etkili oldu

HDP seçimlere kendi adıyla girip girmeme kararını vermek üzere Anayasa Mahkemesi (AYM) önündeki sözlü savunmasının genel seçimler sonrasına bırakılması talebine Yüksek Mahkeme'nin vereceği yanıtı bekliyordu. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkındaki kapatma davasında, sözlü savunma tarihininin 3 ay ertelenmesi talebini bugün oy birliğiyle reddetti. 

HDP, Eş Genel Başkanı Sancar'ın ağzından, genel seçim sürecindeki yolculuğunu Yeşil Sol Parti'ye sürdüreceğini kesin olarak açıklamış oldu. Yeşil Sol Parti Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açıkladığı son listede seçimlere girme yeterliliğini almış partiler arasında ilan edilmişti. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *