ANASAYFA arrow right Yaşam

Hayvanlara mikro çip takılması zorunlu olacak

Hayvanlara mikro çip takılması zorunlu olacak
YAYINLAMA: 16 Haziran 2021 / 20.58
GÜNCELLEME: 16 Haziran 2021 / 21.17
Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, 2021 yılı sonuna kadar köpeklere, 2022 yılının sonuna kadar ise kedilere mikro çip takılacağının altını çizdi.

Hayvanlara çip takılmasının uzun zamandan beri gündemde olduğunu hatırlatan Peri, “Yıl sonuna kadar tüm köpeklere ve 2022 yılının sonuna kadar da tüm kedilere mikro çip takma zorunluluğu geldi. Evcil olanlara veteriner klinikleri, barınaklar aracılığıyla sahiplendirilmiş hayvanlara İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, sahipsiz hayvanlara ise Milli Parklar mikro çiplerini takacak” dedi.

Yıl sonuna kadar köpeklere 2022 sonuna kadar kedilere çip takılacak

Başkan Peri, “Bakanlığın onayı ile alınan çipler takılacak ve pasaportlarına işlenmiş olup sahiplerinin üzerine kayıtlı olacak. Geçtiğimizde senelerde reçete sistemi gelmişti. Bu sistem de hayvana hangi ilaç uygulandıysa reçete sisteminden çıkışını yapıyorduk, ancak bunu sahibinin TC kimlik numarası üzerinden yapıyorduk. Tüm hayvanlar çiplendikten sonra her hayvanın kendi çip numarası üzerinden kayıt yapılacak ve yapılan tüm işlemler görünecek. Daha önce takılan çipler konusunda mutlaka hekimlerine başvursunlar ve yeni sisteme kayıtlarını yaptırsınlar” şeklinde açıklamada bulundu.

Kayıp olan hayvanların ihbar edilmesi zorunlu olacak

Önümüzdeki günlerde mikro çip konusunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile sonrasında ise odanın bu sistemi uygulayacak serbest veteriner klinikleriyle bir protokol imzalayacağını anlatan Peri, “Bu sistemde ‘Ben de varım’, bu uygulamayı yapacağım, resmi kayıt altına alacağım, resmi pasaport ve çiplerini uygulayacağım diyen veteriner klinikleriyle protokol imzalayacağız. Daha sonra ise seri olarak numarası belli olan çipler ve aşıların kayıtlı olduğu pasaportlar veteriner hekimlere teslim edilecek. Bu uygulama hasta sahibi ile karşılıklı sözleşme yapılarak yapılacak. Çünkü kayıp olan hayvanların ihbar edilmesi zorunlu olacak” dedi.

Hayvanlara zarar verenlerin insanlara da zarar verebileceği göz ardı edilmemeli

Hayvan Yasası’na değinen Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, konuşmasını şöyle tamamladı: “Çıkacak yasanın hayvanları koruyacağını bekliyoruz. Cezaların caydırıcı olması çok önemli. Yani hayvanlara zarar verenlerin toplum sağlığı içinde tehlikeli olabileceği göz ardı edilmemeli. Olaya bakıldığında kişi yavru kediye bunu yapabildiyse herhangi bir insana aynısını yapabilir düşünülmesi lazım. Cezalarda bu göz önüne alınarak verilirse daha iyi olur.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *