ANASAYFA arrow right Yaşam

Hayvana şiddete indirimsiz ve ertelemesiz hapis cezası verilmeli

Hayvana şiddete indirimsiz ve ertelemesiz hapis cezası verilmeli
YAYINLAMA: 05 Nisan 2021 / 20.58
GÜNCELLEME: 05 Nisan 2021 / 20.58
Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü açıklamasında, ““Yaşamın sokaktaki hayvanlar için hiç de kolay olmadığını biliyoruz” dedi

Başkan Meltem Peri, “Sayısız sokak hayvanı sadece açlık ya da doğal şartların zorluğuyla değil, insanlar tarafından uygulanan akıl almaz şiddet ve işkenceler yüzünden de hayatlarını kaybediyor. Hayvanlara yönelik toplum vicdanını yaralayan eziyet, işkence, öldürme, cinsel şiddet ve hayvan dövüştürme gibi zalimce davranışlara son verilmesi için hayvanların bir eşya olarak değil bir can olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu fiiller kabahatler kanunu kapsamından çıkarılarak Türk Ceza Kanunu kapsamına alınmalı, adli para cezası yerine indirimsiz ve ertelemesiz hapis cezası verilmeli” açıklamasını yaptı.

Peri, “Küresel bir salgın halinde ekosistemi alt üst ederek büyük acılar yaşatmaya devam eden COVID-19 ile ülkemiz ve tüm dünyanın amansız bir sınavdan geçtiği süreçte, hastalık seyri insandan insana bulaşma şeklinde devam eden COVID-19’un hayvanlardan insanlara bulaştığı şeklindeki yanlış bilgiler nedeniyle, insanlar can dostları acımadan sokaklara terk etmişler, onları virüsün görünmeyen mağdurları haline dönüştürmüşlerdir. Sahiplerine alışmış evcil hayvanların sokağa terk edilmesi, terkedilmiş hayvanların psikolojilerini olumsuz olarak etkiledi” değerlendirmesi yaptı.

Virüs bahanesi ile evcil hayvanların sokağa bırakılması kabul edilemez

Uluslararası kuruluşların açıklamalarıyla COVID-19’un evcil hayvanlardan insanlara bulaşması ile ilgili bilimsel bir kanıtın bulunamadığını hatırlatan Peri, “Virüs bahanesi ile evcil hayvanların sokağa bırakılması kabul edilemez bir tutumdur. Bilakis son çalışmalar, insanlardan evcil hayvanlara bulaşan COVID-19’un yeni bir varyantının bu hayvanlarda miyokarditte (kalp kası iltihabı) neden olabileceğini göstermektedir. Bu salgının bir sonucu olarak, sokakta yaşamak zorunda kalan hayvanlara yenilerinin eklenmemesi noktasında insanları sorumluluğa davet ediyoruz.

Sokak hayvanları meselesi toplumsal bir görevdir

Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Evcil hayvanların sokağa terk edilmesine engel olmak, hayvanlara uygulanan şiddetin önüne geçmek ayrıca yeterli bakım-besleme ve veteriner hekimlik hizmetlerinin sağlanabilmesi için TBMM’nin gündeminde olan 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanunu’nun Hayvan Refahı koşulları dikkate alınarak ivedilikle revize edilmesi ve uygulamaya konulması sağlanmalıdır. Sokak hayvanları meselesi toplumsal bir görevdir. Onlar sokak değil sahipsiz hayvanlardır. COVID-19 nedeniyle gerekli önlemleri alırken, sahipsiz hayvanları da unutmamalıyız. Bu konuda Belediyelerin ve ilgili kurum ve kuruluşların besleme odaklarını daha sık ziyareti ve daha fazla beslenme odağı oluşturması da vazgeçilmezdir.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *