ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Hayvan ihracatını şirketler yapmadığı için devlet yılda 350 milyon dolar zarar ediyor 

Hayvan ihracatını şirketler yapmadığı için devlet yılda 350 milyon dolar zarar ediyor 
YAYINLAMA: 24 Ağustos 2020 / 19.30
GÜNCELLEME: 24 Ağustos 2020 / 19.30
Yurt dışına koyun yerine kuzu ihraç edildiği için gelecek yıl şehrimizde et sıkıntısı başlayabilir

Hayvan ihracatının et ve balık kurumu tarafından yapılması isteniyor. Elinde ihracat belgesi bulunan her kişi yurt dışına canlı hayvan ihracatı yapıyor. İhracatı şirketler yapmadığından her yıl devlet 350 milyon dolara yakın zarara uğruyor. Halen hayvan ihraç edenler 50-60 kiloluk koyunlar yerine çoğunlukla 20-30 kiloluk kuzu ihraç ettiğinden önümüzdeki yıllarda Gaziantep'te et sıkıntısı başlayabilir.

Arap ülkelerine yapılan kuzu ihracatı yurdumuzun büyük döviz kaybına uğramasına neden oluyor. Araplar bizden aldıkları kuzuları birkaç ay besleyerek ağır lığını artırıyor. Onlar da diğer ülkelere bizden aldıkları koyunları ihraç ediyor. Konuyla ilgili olarak bilgi veren Belediye Başkanı A. Turan Ertuğ şunları söyledi:

“Gaziantep bir hayvan ihracat merkezi haline gelmiştir. Şehrimizden koyun yerine kuzu ihraç ediliyor. Bu yüzden gelecek yıl et sıkıntısı baş gösterebilir. İhracatı şirketler değil elinde ihracat belgesi bulunan tellallar yapıyor. Asıl ihracatı gerçekleştiren Arap tüccarlardır. Bunlar komisyonlarını alıyorlar. Yılda 350 milyon dolarlık ilimizden ihracat yapılıyor. Bu yüzden devletin kasasına 700 milyon dolar girmesi gerekirken yarısı giriyor.

Hayvanın kilosu 1 dolar 20 sentten ihraç ediliyor. Aslında ise 80 sentten ihracat yapılıyor. Bunlar hep danışıklı yapılıyor. Resmiyette ayrı, ele geçen ayrıdır. Bunun için hayvan ihracatının devlet eliyle yapılması gerek. Bu duruma son vermek için Belediye olarak olaya el koyacağım. İhracatın devlet eliyle yapılması için de yetkili mercilere başvuracağım.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *