ANASAYFA arrow right Teknoloji

Havuz ve denizden sonra nemli mayo hastalık yapıyor

Havuz ve denizden sonra nemli mayo hastalık yapıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.59
deniz veya havuzdan çıktıktan sonra nemli mayoların çıkarılması gerektiğini vurguladı. 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Gönen, bu sıcak günlerde serinlemek isteyen herkesin özellikle de çocukların havuza veya denize koştuğunu ve yoğun olarak kullanılan havuzlarda insanların burun floralarındaki, cilt üzerindeki bakterilerin, idrar ve genital akıntılara bulaşmış tüm mikropların havuz suyuna geçtiğini belirterek deniz veya havuzdan çıktıktan sonra nemli mayoların çıkarılması gerektiğini vurguladı. 

Çocukların tüm bu bakterilere karşı erişkinlere göre çok daha duyarlı olduğuna işaret eden Dr. İsmail Gönen, "Deniz ve havuzdan sonra sadece havluyla kurulanmak işe yaramaz. Bakterilerin üremeleri için uygun ortam oluşturan nemli mayoların çıkarılması gerekir.Denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duşta yıkanmalı ve sonrasında kuru elbiseler giyilmelidir” dedi. 

"idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için genel önlem olarak, bol miktarda sıvı alınmalı ve özellikle de şeker içeriği düşük meyve suları bolca tüketilmelidir" diyen Uzm. Dr. İsmail Gönen çocukları idrar yolları enfeksiyonlarından korumanın yollarını aktardı ve "Sağlığınız için yüzmeyi bırakmak zorunda değilsiniz. Sadece havluyla kurulanmak işe yaramaz.Ancak bakterilerin üremeleri için uygun ortam oluşturan nemli mayoların çıkarılmasıyla, çocuklarınızı korumak için en büyük önlemi almış olursunuz.Denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duşta yıkanmalı ve sonrasında kuru elbiseler giyilmelidir" ifadelerini kullandı.
Denize girmek havuz suyuna kıyasla daha güvenli olduğunun altını çizen Gönen, "Havuzdan bulaşan hastalıkların çoğu klorlama, filtreleme ve temiz su ilave edilmesi gibi yöntemlerle önlenebilir. Yüzme öncesi mutlaka duş alınmalıdır.Bu şekilde vücuttaki ter, idrar ve dışkı ile bulaşmış enfeksiyon potansiyeli taşıyan etkenlerinin uzaklaştırılması sağlanmış olur" dedi. İsmail Gönen, şunları kaydetti: 
"İdrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda yüksek ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, idrarında kan görülmesi, kötü kokulu idrar en sık görülen şikayetlerdir. Yakın zaman içinde havuzda bulunan çocuklarda bu şikayetlerden herhangi biri mevcutsa en kısa zamanda hekime başvurmalıdır.İdrar yolu enfeksiyonları kız çocuklarında anatomik sebepler nedeniyle erkek çocuklara göre daha sık görülmektedir.İdrar yolu enfeksiyonu içinde de en sık sistit (idrar torbası iltihabı) görülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse ciddi böbrek hasarına yol açabilir.”SHA




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *