ANASAYFA arrow right Güncel

Hava kirliliğinde gözle görülür bir artış söz konusu

YAYINLAMA: 25 Ocak 2023 / 21.28
GÜNCELLEME: 25 Ocak 2023 / 21.28
Doğalgazın yaygınlaşması, ithal kömür fiyatlarının artması, sosyal yardımlaşmanın kömür dağıtması kömürcülere ağır darbe vururken, satışların ise yüzde 50 düştüğüne dikkat çekildi

Keklik Kömürcülük Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Keklik, Gaziantep’te yıllık 350-400 bin ton kömür tüketildiğini söylerken, “Şehrimizde hava kirliliğinde gözle görülür bir artış söz konusu. Hastanelerde hasta yoğunluğunun yaşanması bunun en net örneği. Kalitesiz kömürler hava kirliliğini tetikliyor. Kenar semtlerde kömür alamayanlar ne bulurlarsa yakıyorlar, hatta lastik yakanlar bile var” dedi.

Vatandaş, kilo ile kömür alıyor

Dünya’da yaşanan enerji krizi sonrasında kömür fiyatlarının yükseldiğini söyleyen Keklik, birinci sınıf ithal kömürün tonunun 6 bin 500 TL, ikinci sınıf ithal kömürün tonunun ise 5-6 bin TL aralığında olduğunu ifade etti.  “Yerli kömür fiyatları ucuz ama kalitesiz. Çünkü yanmıyor, kükürt oranı çok yüksek, hava kirliliği yapıyor ve çok sağlıklı bir kömür değil. Yüksek fiyatların yanı sıra insanların da her geçen gün alım gücü düştüğünden artık tonla kömür satışları zorlaştı. Daha çok 250- 300 kilogram olarak parça parça satıyoruz. Bu nedenle geçen seneye oranla kömür satışları 50 oranında düştü” diye konuştu.

Hak eden de hak etmeyen de sosyal yardımlaşmadan kömür alıyor

“Hak edende hak etmeyende sosyal yardımlaşmadan kömür alıyor” ifadelerini kullanan Keklik, “Kömür dağıtılmasına karşı değiliz ama evinde doğal gaz olan insanlar da bu kömürü alıp satıyor ve haksız bir kazanç elde ediyor, bu da sektöre ciddi alamda zarar veriyor. Dağıtımlar kömür şeklinde değil nakdi yardım şeklinde yaparlarsa esnaf da bundan faydalanır, vatandaşlar da daha kaliteli kömür alabilir, hava kirliliğin önüne de geçilmiş olur” açıklamasında bulundu.

 Sezon sonunda esnafın en az yüzde 30-40’ı kepenk kapatmak zorunda kalacak

Başkan Keklik, satışların geçen yıllara oranla düştüğü tespitini yaparken, sezonun bitmesine bir ay gibi kısa süre kaldığını söyledi. “Sezon içerisinde kepenk kapatmak zor fakat sezon sonunda esnafın en az yüzde 30-40’ı kepenk kapatmak zorunda kalacak. Çünkü bu satışlarla ayakta durmak çok zor. İthal kömür fiyatlarının pahalı olduğu bir dönemde kaçak kömür satışı fazla olur. Dolayısıyla denetimlerin sıklaştırılması lazım. Zabıta ekipleri gelen şikayetleri değerlendiriyorlar, vatandaşlarında Çok aşırı duman yapan yakıt görüldüklerinde ilgili birimlere bildirmeleri gerekiyor” çağrısında bulundu. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *