ANASAYFA arrow right Yaşam

Hava kirliliği, yılda bir milyon ölü doğuma yol açıyor

YAYINLAMA: 02 Aralık 2022 / 14.06
GÜNCELLEME: 02 Aralık 2022 / 14.06
Ölü doğumların nedenlerine odaklanan ve Pekin Üniversitesi tarafından yürütülen bu ilk araştırma, 137 ülkede görülen ölü doğum vakalarının yüzde 45'ini kirli havaya maruz kalmakla ilişkilendirdi.

İlk kez 2018'de plasentalarda kirli hava parçacıkları tespit edilmiş ve hava kirliliği düşük, prematüre doğum, düşük kilolu doğum ve beyinlerin yeterince gelişmemesiyle ilişkilendirilmişti. Pekin Üniversitesi Kamu Sağlığı Merkezi uzmanlarınca yapılan yeni araştırma ise ölü doğumların yüzde 98’inin gerçekleştiği Asya, Afrika ve Latin Amerika’dan 137 ülkeyi inceledi.

BBC'de yer alan habere göre araştırma 1998-2016 yılları arasındaki 45 bin canlı ve ölü doğuma ilişkin veriler ele alındı.

Araştırmaya öncülük eden Dr. Tao Şue, Dünya Sağlık Örgütü hava kalitesi hedeflerini yakalamanın ölü doğumları büyük oranda önleyebileceğine dikkat çekerek "Halihazırda ölü doğumları önleme çabaları, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine odaklanıyor. Fakat klinik risk faktörleriyle kıyasla çevresel faktörler genellikle görmezden geliniyor" dedi.

Raporda temiz hava politikalarının ölü doğumları engelleyebileceği, buna ek olarak maske takılması, evlerde hava arındırıcıların kullanılması ve hava kirliliğin yüksek olduğu zamanlarda dışarı çıkılmaması gibi kişisel önlemlerin de hamilelerin korunmasına yardımcı olabileceği belirtildi.

Araştırmaya göre hava kirliliği, yaşları daha büyük olan anneleri daha fazla etkiliyor.

Fiili olarak tüm anneler, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği bir metreküpe 5 mikrogramın (5 μg/m3) üstündeki seviyelerde PM2.5'a maruz kalıyor.

Araştırmada dünya genelinde kayıtlara geçen ölü doğumlardan yarısının, fosil yakıtlardan çıkan 2,5 mikrondan (PM2.5) daha küçük parçacıklara maruz kalmaktan kaynaklanıyor olabileceği belirtildi.

2015'te söz konusu 137 ülkede 2,09 milyon ölü doğum vakası görüldü.

Bunlardan 950 bini (yüzde 45) 5 μg/m3 üzerinde kirli havaya maruz kalmakla ilişkilendirildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *