ANASAYFA arrow right Yaşam

Hava akımı yaratan klimalar sağlık açısından ciddi risk yaratıyor

Hava akımı yaratan klimalar sağlık açısından ciddi risk yaratıyor
YAYINLAMA: 28 Mayıs 2021 / 21.06
GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2021 / 21.06
Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, klima konusunda uyarıda bulundu. “Havaların ısınması ile birlikte klimalar, evlerde ve ofislerde kullanılmaya başladı. Ancak, ısıtma veya soğutma amacıyla yanlış sıcaklık değerlerinde çalıştırılan, iç ünite bakımları, temizlikleri düzenli yapılmayan, ortam içerisinde uygun olmayan hava akımları yaratan klima cihazları sağlık açısından ciddi riskler yaratmakta” dedi.

 

Klima seçerken mekânın özelliklerinin, hacmi, güneş ışığı alma ve yalıtım durumunun göz önüne alınması gerektiğini kaydeden Kocalar, “Kurulum aşamasında, yoğun kullanım zamanları (yaz, kış, gündüz, gece vs.) dikkate alınarak, en az enerji kaybına neden olabilecek bölgeler belirlenmelidir. Yaz aylarında, soğutma amacıyla kullanılan klimaların montajında kuzey cephesi, en az cama sahip ve güneş ışığını en az alan nokta tercih edilmelidir. Klima satın alırken, cihazın verimi, enerji tüketim sınıfı ve montajı yapılacak mahallin toplam yüküne uygun olarak seçilmelidir. Hem verimlilik hem de enerji tasarrufu için en az A+ ve üzeri enerji sınıfındaki cihazlar tercih edilmeli” önerisinde bulundu. 

Klimaların yılda en az iki kez periyodik olarak bakımının yaptırılması gerektiğini kaydeden Başkan Kocalar, “Klimalar iç ve dış ortamda değişik hava şartlarına maruz kaldığından, cihazların ısı transfer yüzeylerinde kirlenmeler oluşmaktadır. Bu da cihazın performansının düşmesine neden olmaktadır. Klima cihazlarında kullanım ve çevre şartlarına bağlı olarak, özellikle yaz-kış mevsimlerine girerken, yılda en az iki kez periyodik bakım yapılması gerekmektedir.  Periyodik bakım sırasında cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında, mevsime göre düzeltme de yapılmalıdır. Bakımı ve mevsim ayarlaması yapılmayan klimaların verimi düşecek, enerji sarfiyatı artacak” ifadelerini kullandı.

Kocalar, Bakımı yapılmayan klimaların, aynı zamanda sağlıksız ortamların oluşmasına da yol açacağı uyarısında bulundu. “Bu klimalar ideal filtreleme yapamayacağından, toz ve partiküller ortamda kalır. Filtre üzerinde fazla oluşan kirlilik ise ortama yayılarak küf mantarları oluşmasına neden olur ve sağlığımızı tehdit etmeye başlar. Bu durum baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, astım, alerji ve lejyoner gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Kısacası, zamanında değiştirilmeyen ve temizlenmeyen filtreler, (özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar başta olmak üzere) sağlığımızı tehdit etmektedir.

Filtreleme konusunda bir diğer önemli konu da klimanın içinde kullanılan filtrenin hassasiyetidir. Klima seçiminde klimanın kullanılacağı mekâna göre filtreleme, iç ortam hava kalitesi açısından mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir kriterdir. Bu nedenle klima satın alırken bakterileri içinde tutabilen hassas filtre tercihi önemli” açıklamasını yaptı.

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Periyodik bakım ve temizliğin yanı sıra klima kullanıcılarının da dikkat etmesi gereken önemli kurallar vardır. Öncelikle yaz aylarında sıcaklık ayarı 23-24 derecenin altına düşürülmemelidir. Kışın ise derece ayarı 20-24 aralığında olmalıdır. Yazın daha düşük sıcaklıklarda klima çalıştırmak, hem dış ortam ile iç ortam arasındaki yüksek sıcaklık farkı sebebiyle grip, nezle gibi rahatsızlıklara sebep olurken, hem de daha fazla enerji tüketimine yol açar. Tasarruflu ve sağlıklı klima kullanımı için iç ortam sıcaklığının ideal konfor sıcaklıklarında ayarlanması gerekir. Split klima, soğutma modunda iken önünde terli şekilde asla oturulmamalıdır. Klima seçimi ve satın alma aşamasında, satıcı firmanın bünyesindeki makina mühendislerinden görüş ve öneri alınmalı, önerilen cihazların hangi seçim kriterine göre önerildiğini sorgulanmalı ve montajı konusunda detaylı bilgi alınmalı.” Özer Karınca 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *