ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hastaya hekim ve hastane seçme özgürlüğü tanınmalı

Hastaya hekim ve hastane seçme özgürlüğü tanınmalı
YAYINLAMA: 02 Ağustos 2021 / 14.45
GÜNCELLEME: 02 Ağustos 2021 / 14.45
Türkiye’de 758’i Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’na, 181 ’i SSK’ya 43’ü üniversitelere bağlı hastaneler yanında 260 özel hastane olmasına rağmen, sadece özel hastaneler için özel yasalar çıkarılmasının çarpıklık olduğu bildirildi.

Tam gün yasasının tekrar çıkarılması gerektiği belirtilirken, sosyal güvenliği olmayan 10 milyon kişinin, genel sağlık sigortası kapsamına alınmasının şart olduğu ifade edildi.

Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Şube Başkanı Dr. Asım Güzelbey, hastane açma veya işletme mevzuatının tüm hastaneler için aynı esaslarla uygulanması gerektiğini belirterek, özel hastane, vakıf hastanesi ve devlet hastanesi ayırımı yapılmasının yanlış olduğu görüşünü savundu.

Bu kadar hastane olmasına rağmen sadece özel hastaneler için yasa çıkarılması ve özel hastanelerde hekimlere tam gün çalışma zorunluluğu getirilirken, devlet hastanelerine hiç dokunulmamasının özel hastaneleri günah geçişi haline getirdiğini söyleyen Güzelbey, Türkiye’de uygulanan sağlık sisteminin başka bir ülkede örneğinin olmadığını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti.

“Bir başka çarpıklık, hastaya hekimini ve sağlık kuruluşunu seçme imkanı verilmiyor. Şu anda devlet memuru, SSK’lı, Bağ-Kur’lu ve emeklilere uygun fiyat oluşturulsa dahi mevzuat gereği istediği kuruluşa başvuramıyor, kuruluşu ve hekim seçme hakkını kullanamıyor. Bunun yerine hasta verimsizlik yüzünden yüksek maliyetlere mal olan kamu kuruluşlarının kuyruklarına mahkum ediliyor. Bu çarpıklık ve yanlışların için tek başına iktidara gelen yeni hükümet için önemli bir fırsat olduğu inancındayız. Türkiye’de sağlıkta nefes aldıracak partinin kolay kolay iktidarı kaybetmeyeceğine inanıyoruz. Sağlığın tek elden yürümesi şart.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *