ANASAYFA arrow right Yaşam

Hastane servisleri, yurtlar ve yoğun bakımlar yetersiz hale geldi

Hastane servisleri, yurtlar ve yoğun bakımlar yetersiz hale geldi
YAYINLAMA: 29 Temmuz 2020 / 21.48
GÜNCELLEME: 29 Temmuz 2020 / 22.06
Gaziantep-Kilis Tabip Odası, pandemi süreci konusunda açıklama yaptı

Basın açıklamasını yapan Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, “Covid-19 hastaları için ayrılan hastane servisleri, yurtlar ve yoğun bakımlarda doluluk oranı aşmış ve yetersiz hale gelmiştir. Hekimler hastalarına yatacak yer bulamıyor, acil servislerde hastalar yatış için sıra bekliyor. Covid-19 hastaları için ayrılan servis ve yoğun bakımların acil olarak artırılması ve halkın salgın döneminde ertelenmiş sağlık ihtiyaçları da düşünülerek sahra hastanesi konusunun ikinci dalga ve influenza dönemi için gözden geçirilmesi gerek” şeklinde konuştu.

AVM’lerin açılmasıyla vaka sayıları arttı

11 Mayıs tarihinde AVM’lerin açılması ile normalleşme sürecine girildiğini ve ilimizde vaka sayılarının da bu süreç ile birlikte artmaya başladığını kaydeden Tarla, “Vaka sayılarının artması ile birlikte Gaziantep- Kilis Tabip Odası mevcut durumun aciliyetini ve ilimize özel önlemler alınması gerektiğini her platformda dile getirerek kamu idaresini ve halkımızı uyarıyor. Mevcut durumda ilimizde Covid- 19 hastalarını tanımlamak, izole etmek, test yapmak, temaslıları izlemek ve karantinaya almak tıkanma noktasına geldi ve acil önlemlerin alınması gerekiyor. Ancak Sağlık Bakanlığı ve yerelde sağlık müdürlükleri epidemiyolojik verileri açıklamayarak salgın yönetimini bilinmez bir noktaya doğru götürüyor” ifadelerine yer verdi.

Toplantılar, basına açık olmalı

Başkan Tarla, “Haziran ayı ile birlikte Sağlık Bakanlığı haftalık raporlarında Güneydoğu Anadolu bölgesinde vaka artışı görülmekle birlikte il ve ilçe bazında veriler yaş, cinsiyet, eşlik eden hastalıklara, risk gruplarına göre herhangi bir bilgi akışı ne yazık ki mevcut değil. Bu açıklamalar yapılmadığı müddetçe pandemi ile ilgili kapsamlı bir değerlendirmenin yapılması ve etkin bir salgın yönetiminin sağlanması mümkün olmuyor. Kamu idarecilerinin ve yerel yetkililerin şeffaf bilgi paylaşımında bulunmaması, halkı salgın ile mücadele edenlere yönelik spekülasyonlara ve şiddete açık hale getiriyor. Yanlış bilgilerin ve uygulamaların önüne geçebilmek için kamu idarecilerinin haftalık değerlendirme toplantılarını basına açık olarak yapmaları önemli” dedi.

Salgında mücadele edecek sağlık çalışanı kalmayacak

Sağlık çalışanlarının bu dönemde en yüksek risk grubu olduğu tespitini yapan Tarla, “Gaziantep’tee 550 civarında sağlık çalışanının enfekte olduğunu bilmekteyiz. Enfekte olan sağlık çalışanlarının hekim, hemşire, yardımcı sağlık personeli vb istatistiksel ayrımı paylaşılmıyor. Artışın yüzdesi hakkında bilgi sahibi değiliz. Her gün daha fazla sağlık çalışanımızın enfekte olduğunu görüyoruz. Bu sayı son dönemde hızla artıyor. Devlet hastanelerinden birinde yüze yakın sağlık çalışanımızın enfekte olduğunu duyuyoruz. Bu şekilde devam ederse salgında mücadele edecek sağlık çalışanı kalmayacak. Daha önce de belirtiğimiz gibi bütün sağlık çalışanlarına test yapılması ve kamu özel ayrımı yapılmaksızın kişisel koruyucu ekipmanların sağlanması gerek” diye açıklamada bulundu.

Sağlık çalışanlarına ayrım yapılmaksızın mağduriyetlerinin giderilmesi gerek

Başkan Tarla, “Sağlık çalışanlarına süreçle ve değişen salgın algoritmaları ile ilgili bilgilendirmeler yapılmamış ve her bir çalışan kendi çabaları ile sürece dahil olmaya çalışmıştır” derken, “İlimize özel olarak küçük gruplar halinde video konferans yöntemi ile bilgilendirme yapmanın ve sahadan gelen sorulara cevap vermenin salgın yönetimindeki bilinmezlik perdesini kaldıracağından hiç şüphe yok. İlimizde vaka artışı yüksek seyrederken yoğun bir çalışma temposunda olan sağlık çalışanlarına yönelik psiko-sosyal destek çalışması yapılması gerekir. Ayrıca normalleşme ile birlikte risk alarak çalışan sağlık çalışanlarının ek ödemelerinin büyük bir kesintiye uğrayacağı belirtiliyor. Sağlık çalışanlarına ayrım yapılmaksızın bu mağduriyetlerinin  giderilmeli” dedi.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, konuşmasını şu cümlelerle devam ettirdi: “Yaklaşan kurban bayramı ile mezarlıkların, cami ve kesim yerlerinin pandemiye göre düzenlenmesi, halkımızın mesafe/ dezenfektan ve maske kurallarına uyması ve bayram ziyaretlerini ertelemesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle bu noktada kamu idaresine büyük görevler düşüyorr. Pandemiye yönelik kuralları verirken bunun toplumun her kademesine yayması ve kabul edilmesini sağlamalıdır. Toplu buluşmalar artan vaka sayımızın daha da artmasına ve sağlık sistemimiz hızla çökmesine neden olacak. Basın açıklamasını hazırlarken Valiliği, Büyükşehir, Şahinbey ve Şehitkamil belediyelerinin web sitelerine baktım. Hiçbir sitede bayram için pandemi düzenlemesi ne yazık ki mevcut değildi. Covid-19’a yönelik herhangi bilgilendirme linki dahi yok.” 

Pandemi ile sosyal sınıflar arasındaki eşitsizlikler ön plana çıktı

Pandemiden toplumun tüm katmanlarının etkilendiğini ve sosyal sınıflar arasındaki eşitsizliklerin ön plana çıktığını kaydeden Tarla, “Yoksullar, göçmenler ve sığınmacılar toplumun en kırılgan kesimi. Ayrıca kırılgan nüfusun toplu olarak bulunduğu huzurevi, rehabilitasyon merkezleri ve bakım evleri yüksek riskli yerler. Pandemi yönetimi şeffaf olarak bilimsel veriler ışığında halkın ve sağlık çalışanlarının sağlığını koruyarak yürütülmelidir.  Bilinmezlikler ve sırlar şeklinde yürütülen pandemi yönetimi ile salgını kontrol altına almamız mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *