ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hasta hakları anlatılıyor

Hasta hakları anlatılıyor
YAYINLAMA: 19 Ocak 2023 / 19.16
GÜNCELLEME: 19 Ocak 2023 / 19.16
İnsan kaynağını geliştirme vakfı, sağlık çalışanlarına iletişim, hastalıkları ve üreme hakları eğitimi veriyor.

İnsan kaynağını geliştirme vakfının 12 ilde sürdürdüğü topluma dayalı üreme sağlığı hizmetlerinin bir parçası olarak, sağlık personelinin hastalara yaklaşımını iyileştirmek için başlattığı eğitimler devam ediyor. Geçen yıl Aydın, Mardin ve Diyarbakır’da verilen eğitim, bu yılda Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa da veriliyor.

Sağlık çalışanları eğitiliyor

Tuğcan Otel’de başlayan ve iki gün süren eğitime tüm kamu ve özel hastanelerde görev yapan uzman ve pratisyen hekim, hemşire, ebe ve anestezi teknisyenleri katıldı. İkinci turu dün başlayan ve bugün verilen eğitimle sona erecek olan seminere psikolog danışman Kadir Akbulut, Marmara Üniversitesi tıp fakültesi Deontoloji ABD öğretim görevlisi Av. Gürkan Sert, İstanbul barosu kadın hakları uygulama merkezinde görevli Av. Nermin Kaplan katıldı. Toplantıda, “Eğitim ve beceri kazandırma, cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve AIDS’in Önlenmesi, genç kızlar ve kadınların statülerinin yükseltilmesi, çalışan çocuklar, ergenlerin cinsel eğitimlerinin desteklenmesi” şeklindeki konu ve projelerle ilgili bilgi veriliyor.

Hasta hakları insan haklarının uzantısı

Avukat Gürkan Sert, Türkiye’de hasta haklarının eskiden pek bilinmediğini ve 1988 yılında hasta hakları ile ilgili yayınlanan yönetmelikle konunun önemine dikkat çekildiğini açıkladı. Sağlık hizmetlerinden herkesin yararlanması gerektiğine dikkat çeken Sert, “Çıkan yönetmeliğin hasta hakları açısından önemli olduğunu söyleyerek, hasta hakları insan haklarının bir uzantısıdır. Aile planlaması için başvuran herkesin sahip olduğu haklar da mevcuttur. Bunlar bilgilenme, ulaşabilme, seçme, güven duyma, mahremiyet, gizlilik, onurun korunması, rahatlık, hizmet sürekliliği görüş bildirmedir. Bunlar hasta hakları yönetmeliklerinde mevcut olup herkesin bilmesi gerektir. Hasta hakları Yönetmeliği içerik olarak hastaların tüm ihtiyaçlarına yanıt verecek kapsamdadır. Ancak bu hakların sağlanması ve uygulanmaya konmasında sağlık emekçilerine büyük görev düşüyor” dedi.

Kendilerine bağırılmasını, azarlanmasını istemez

Eğitim kapsamında yapılan hizmet kalitesinin önündeki engellerin araştırmasında başlıca şu bulguların ortaya çıktığı ifade edildi. Verilen eğitim sonunda “Hastalar sağlık kurumlarında, sağlık personelinden daha iyi muameleme beklemektedir. Kendilerine bağırılmasını, azarlanmayı istememektedir. Özellikle dil problemi olan veya sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan hastalar personelin yaklaşımından çok şikayetçi. Hastalar sağlık personelinin kendilerine verdikleri ilaçları nasıl kullanacaklarını anlatmalarını ve hastalıklarından nasıl korunabilecekleri konusunda bilgi verilmesini istiyor. Bedenleri ve hastalıkları hakkında danışmanlık istiyor. Gittikleri sağlık kurumlarında çalışma saatleri içinde personeli yerinde görmek istiyor. Eğer personel hakkında bir şikayetleri varsa bunu ilgili mercilere iletmek istiyor.”

Öte yandan verilen eğitimin amacının, sağlık personeline, hastaları ile meslektaşları ve kendi aile arkadaş çevreleri ile daha iyi iletişim kurmanın yollarını göstermek olduğunu kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *