ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

"Hasankeyf acı çekiyor daha fazla canı yanmasın"

"Hasankeyf acı çekiyor daha fazla canı yanmasın"
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.32
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.32
Yangından sonra yerinde incelemelerde bulunmak üzere Hasankeyf'e giden koordinasyon ekibinin, güvenlik görevlileri taraf
Yangından sonra yerinde incelemelerde bulunmak üzere Hasankeyf'e giden koordinasyon ekibinin, güvenlik görevlileri tarafından engellendiği aktarıldı. Yangından sonra yapılan görüşmelerde ve incelemelerdeki bulgular paylaşıldı.
Hasankeyf'te geçen pazar (21.07.2019) günü çıkan yangın ile ilgili olarak Batman Hasankeyf Koordinasyonu bir açıklama yaparak, yaklaşık üç saat süren yangının "Hasankeyf'teki tahribata tahribat kattığını" belirtti.
Yangından sonra yerinde incelemelerde bulunmak üzere Hasankeyf'e giden koordinasyon ekibinin, güvenlik görevlileri tarafından engellendiği aktarılan açıklamada, yangından sonra yapılan görüşmelerde ve incelemelerdeki bulgular paylaşıldı.
Buna göre;
Hasankeyf halkı; uzun yıllardır kalenin üst taraflarında böyle bir yangının olmadığını, buraya çıkmanın yasak olduğunu ve kaleye sadece firmada çalışan işçiler ile resmi yetkililerin çıkabildiğini aktarmıştır.
Çıkan yangın sonucunda ne kadar bir alanın yandığı, tarihsel ve kültürel yapıların ne derecede zarar gördüğü bilinmemektedir. Bununla ilgili resmi kurumlar tarafından herhangi bir araştırma ve çalışma da başlatılmamıştır.
Kaleyi mesken eden canlıların yaşam alanları yanmış olup, yanmış kuşlara rastlanılmıştır.
Mağaralar başta olmak üzere alanda bulunan tarihsel ve kültürel varlıklar zarar görmüştür.
Yangının yarattığı tahribatın ne düzeyde olduğunun tespit edilmesi amacıyla, konu ile ilgili bağımsız sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir heyetin bir an önce araştırma ve incelemelere başlaması gerekmektedir.
"Yangın, tahribata tahribat kattı"
"Yirmiden fazla medeniyete beşiklik etmiş, Dicle Nehri ile bütünleşmiş, on iki bin yıllık insanlığın ortak kültürel mirası olan Hasankeyf, Ilısu Baraj Projesi'nin tehdidi altındadır. Baraj projesinin fiziki çalışmalarından kaynaklı Hasankeyf'te yıkımlar gerçekleşmiştir. Baraj projesinin verdiği zararlar devam ederken, geçen pazar günü akşama doğru kalenin üst taraflarında, nedeni henüz belirlenemeyen bir yangın başlamış ve bu yangın gecenin bir vaktinde kendi kendine sönmüştür. Yaklaşık üç saat devam eden yangın Hasankeyf'teki tahribata tahribat katmıştır.
"Yanan alanlar, kale tarafında ve kayalık olduğundan dolayı bu alanlara ulaşabilen araç yolu bulunmamaktadır. Bundan kaynaklı itfaiye ile müdahale de yetersiz kalınmıştır. Tek bir itfaiye aracı ile müdahalenin yapıldığı yangına, havadan da destek sağlanması gerekirken bu konuda da hiçbir adım atılmamıştır.
"Yangından sonra resmi yetkililerin yaptığı "Hiçbir tarihi eser zarar görmemiştir" açıklamaları kamuoyunu aydınlatmamıştır. Kamuoyunun, yangının sebebi başta olmak üzere yaşanan tahribat, tarihi eserlerin durumu, yanan alan büyüklüğü vb. konularda doğru bilgilendirilmesi gerekmektedir."
Öte yandan yetkililerin hiçbir açıklama yapmadan Ilısu Barajı kapaklarını kapattıkları belirtilen açıklamada ayrıca şu bilgiler verildi:
"Baraj kapaklarının kapatılması sonucunda birçok yerleşim yerinin ulaşım yolları sular altında kalmıştır. Sular altında kalacak çok az yerleşim yerinin taşınma işlemi gerçekleşmiş olup diğer yerleşim yerlerinde yaşam devam etmektedir. Baraj kapaklarının haber verilmeden kapatılması yerleşim yerlerinde yaşayan insanları tedirgin etmiştir. Suların yükselmesi ile birçok yerde canlıların yaşam alanları tahrip olmuştur. Baraj kapaklarını ile halk üzerinde psikolojik baskı kurulmak istenmiştir." Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *