ANASAYFA arrow right Teknoloji

Hapşurma kültürü tez oldu

Hapşurma kültürü tez oldu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.55
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.55
araştırma görevlisi Narmanlıoğlu'nun hazırladığı teze göre, ''Hapşırma'', birçok din ve kültürde farklı yorumlanıyor.


İÜ İletişim Fakültesi araştırma görevlisi Narmanlıoğlu'nun hazırladığı teze göre, ''Hapşırma'', birçok din ve kültürde farklı yorumlanıyor.


Hapşırma konusunda tez hazırlayan İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi araştırma görevlisi Haldun Narmanlıoğlu'nun çalışmasına göre, Orta Çağ'da hapşırık olumsuz bir alamet olarak algılanarak ölüm ve kötü şansla bağdaştırıldığı için değişik uygulamalar ortaya çıktı.
İngiltere'de ölüm döşeğinde can çekişen Kral 2. Charles, çektiği ıstıraptan kurtarılması ve ölümünün kolaylaştırılması için hapşırtılmaya çalışıldı.

Günümüzde Alman inanışında, nikahtan önce çiftlerden birinin hapşırması kötü şans olarak yorumlanırken, vaftiz töreninden önce hapşıran bebeğin ise akıllı olacağına inanılıyor.
Amerikan kültüründe Pazar günü kahvaltıdan önce hapşıran kişinin ölüm haberi alacağı, Türkmen inanışında ise Cuma günü hapşırmak, bir buluşma işareti olarak algılanıyor
Türkçe'de hapşırana söylenen ''Çok yaşa'' ve cevap olarak verilen ''Sen de gör'' kalıbı, en çok Hindu geleneğindeki temenniyle benzerlik gösteriyor.AA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *