ANASAYFA arrow right Yaşam

Hapishanelerde hijyen önlemleri yetersiz ve ücretli

Hapishanelerde hijyen önlemleri yetersiz ve ücretli
YAYINLAMA: 19 Haziran 2020 / 17.40
GÜNCELLEME: 19 Haziran 2020 / 17.40
CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması için Meclis Başkanlığına verdiği önergede; pandemi sürecinde hapishanelerdeki tutuklu ve hükümlülerin hijyen koşulları, yeterli beslenme ihtiyaçları ve sağlığa erişim hakları konusunda mağduriyetlerinin sebeplerini sordu.

Milletvekili Kaplan, pandemi sürecinde temel ihtiyaç kabul edilen maske, dezenfektan, sıcak su ve temizlik malzemesi gibi ihtiyaçlarının birçok hapishanede yetersiz olduğunu, mevcut hapishanelerde ise ücretli olduğunu belirtti. 

COVİD-19 tehdidi altındaki en riskli toplu yaşam alanının hapishaneler olduğunu söyleyen Kaplan, ‘’mimarı koşulları düşünüldüğünde gün ışığına yeterli erişime olanak vermeyen, hava sirkülasyonunun olmadığı hapishanelerde, hijyen önlemlerinin yetersizliği ölümcül boyutlara taşınmıştır’’ dedi ve ‘’toplu yaşam alanlarında hijyene daha çok önem verilmeli’’ diye ekledi.

CHP’li Kaplan, ‘’hijyen konusunda mağdur edilen mahkumların, sosyal mesafe konusunda da şikayetçi olduklarını belirtti. Kantin ve yemekhanelerde uygulanan zaman kısıtlamasının uzun kuyruklar oluşturduğunu hatta yığılmalara sebep olduğunu ve bu şartlarda sosyal mesafe kurallarının uygulanmasının imkansız olduğu vurgulayan Kaplan, ‘’zaman kısıtlaması kaldırılmalı’’ diye ekledi.

Milletvekili Kaplan, pandemi süreci ile birlikte birçok hapishanede hastane sevki ve tedavi süreçlerinin durdurulduğunu belirtti. Sağlık sorunu yaşayan tutuklu ve hükümlülerin doktor talepleri ise, revirlerde doktor olmadığı gerekçesi ile kapılardan hastalıkları sorularak bilinçsiz bir şekilde ilaç temini ile geçiştirilmektedir.’’ dedi.

Bakan’a Sorular;

1.Hapishanelerdeki kantin ve yemekhane sıralarına, dolayısıyla sosyal mesafe ihlallerine sebep olan zaman kısıtlamasıyla ilgili bir düzenleme planlıyor musunuz?

2.Hapishanelerdeki iaşe bedelinin bir bireyin günlük beslenme ihtiyacını karşılaması için yeterli midir? Değilse bununla ilgili bir düzenleme yapılacak mıdır?

3.Sağlık sorunları sebebi ile beslenme konusunda özel bir diyet programına ihtiyacı olan kronik hastaların bir beslenme uzmanından yardım alması için gerekli imkân tanınacak mıdır?

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *