ANASAYFA arrow right Yaşam

Hapishanelerde gerekli sosyal mesafe ve hijyen yok

Hapishanelerde gerekli sosyal mesafe ve hijyen yok
YAYINLAMA: 19 Temmuz 2020 / 20.30
GÜNCELLEME: 20 Temmuz 2020 / 22.04
Cezaevlerinde ki durumun vahim olduğu tespitini yapan İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Salman Yergin, “Duyumlarımıza göre cezaevlerinde Koronavirüs salgını ile ilgili büyük sorunlar yaşanıyor.

Gerekli sosyal mesafe ve hijyen de yok. Bu konuda da herhangi bir çalışma yapılmıyor. 10 kişilik koğuşlarda 20 kişinin kaldığı, hatta koridorlarda uyuyanların olduğu söyleniyor. Bu iddiaların gerçek olup olmadığını yetkililerin açıklamasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Tutuklu ve hükümlüler temiz suya ulaşmada sıkıntı yaşıyor

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin temiz suya ulaşmada sıkıntı yaşadığını ve sularını para ile satın aldıklarını söyleyen Başkan Yergin, “Bunlar başta aileleri olmak üzere herkesi tedirgin etmektedir. Söylentiler hakkında yetkililerin bir an önce sağlıklı bir açıklaması gerekmektedir. Ayrıca eskiden had safhada olan işsizlik şu anda tavan yapmış durumda. Çünkü birçok işletme kapanında buralarda çalışanlar işsiz kaldı” değerlendirmesi yaptı.

Alınan kararlar doğru olsaydı vakalarda ilk sırada olmazdık

Pandemi sürecinde karar verici mercilerin Türk Tabipleri Birliği, üniversiteler ve sağlık alanında örgütlenen STK’lar olması gerektiğini belirten Yergin, “Fakat ülke genelinde olduğu gibi kentimizde de pandemi sürecinin sağlıklı şekilde yönetildiğini gözlemleyemiyoruz. Bunu da vaka sayılarının artmasından anlayabiliriz. Çünkü alınan tedbirler yerinde ve doğru kararlar olsaydı vaka bakımından Türkiye’de ilk sıralarda yer almazdık” diye konuştu.

Psikolojik sorunlar sonucunda intiharlar artabilir

İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Salman Yergin, işsizlikle beraber psikolojik sorunlar ve aile içi dramların artacağının altını çizerken, konuşmasına şu cümlelerle devam etti: “Ailelerin parçalanmasında veya sorunların yaşanmasındaki en büyük etken ekonomiktir. “Evlere temizliğe gidenler bile bu süreç dolayısıyla evlere gitmiyorlar. Dolayısıyla psikolojik sorun sonucunda intihalarda artış yaşanacağı kaygısını taşıyoruz. O nedenle ilgili kurum ve kuruluşların mahalle muhtarlarının gözetiminde zor durumda ki ailelere gerekli yardımları yapmaları gerekiyor.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *