ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hangi İslam ülkesine elinizi atsanız, geridir

Hangi İslam ülkesine elinizi atsanız, geridir
YAYINLAMA: 20 Mart 2023 / 16.40
GÜNCELLEME: 20 Mart 2023 / 16.40
Prof. Dr. Zekeriya Beyaz dinin istiklalin korunmasında ve kaybedilmesinde son derece etkili olduğunu vurguladı.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Türkiye’de ciddi anlamda bir din sorunu bulunduğunu, bu sorunu yaratanların dinden nüfuz elde etmek isteyen, kötü niyetli insanlar olduğunu söyledi.

Dini yanlış anlayışımızdan geri kaldık

İslam dininin yanlış yorumlandığını, yanlış yorumların yüzyıllar boyunca insanları ve toplumları gerilettiğini vurgulayan Beyaz, “Allah’a inanmak insana manevi bir güç verir. Bir bakarsanız İslam 30 yılda güneş gibi parlıyor. Daha sonra geriliyor. Hatta insanların ve toplumların geri kalmasına neden oluyor. Bizim belimizi kıran dini yeteri kadar anlayamayan, halka da yazdıkları kitaplarla yanlış anlatan şeyhler ve dervişlerdir” dedi.

Dini kullananlar her dönemde oldu

Gaziantep Sarıgüllük Lions Kulübü, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz’ı Gaziantep’e davet etti. GTO lokalinde Sarıgüllük Lions Kulübünün, iftar yemeğine katılan Beyaz, “Din Sorunlarını Giderme Yolları” başlığı altında “Günümüzde İslam nasıl olmalı ve tarihte İslam ve modern İslam” konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Türkiye’de din sorunu var

“Hep Türkiye’de dinle ilgili sorunlar olup olmadığı tartışılır. Önce dinle ilgili sorun var mı bunu tespit edelim” diyen Beyaz, ”Evet Türkiye’de dinle ilgili çok ciddi sorun var. Bu sorun sadece dinin kendi içerisinde kalmamakta, yaşamın her alanına yansımaktadır. Hizbullah’ın kanlı cinayetlerine varacak kadar din sorunu yaratılmıştır. Türkiye’de geniş ve derinlemesine bir din sorunu var. Milli bütünlüğümüzü hedef alan yönü var. Din sorunu o kadar nemli ki Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları için idam fermanı çıkarılmış. Düşünün şeyhülislamın bu fetvası ile Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması zorlaşmıştır. Din istiklalin korunmasında ve kaybedilmesinde son derece etkilidir. Bu kadar ciddi bir sorun görülmezden gelinmemeli” şeklinde açıklama yaptı.

Sürekli dini zorlaştırdılar

Beyaz, süreç içinde dinden nüfuz etmek isteyen insanların hep var olduğunu, bunların varlığı dine zarar verdiği gibi toplumları da gerilettiğini ve adeta uyuşturduğunu belirtti.

Beyaz, “Tanrının insanlara verdiği en yüce nimet beyindir. Beyinde bir anlamda bilgisayar gibidir. O beyne bilgi yüklemezseniz, program yüklemediğiniz bilgisayar çalışmayacağı gibi beyinde çalışmaz. İnsanların beynini sadece ibadetle uyuşturan, beyni düşünmekten, sorgulamaktan alıkoyan şeyhler ve dervişler önce dini tahrip ettiler, sonra da toplumları. Onlar dinin düşmanlarıdır. Sürekli dini zorlaştırdılar. Bir din sorunu yarattılar. 1400 yıl önce geldiğinde toplumunu aydınlatan İslam dini, yanlış yorumcular sayesinde 2003’te geriledi. Yeryüzünde 5. Sınıf vatandaşız. Dünyada hangi, İslam ülkesine elinizi atarsanız geridir. Sabah simit aşı, öğlen köfte, akşama mercimekli aş. Biz gözümüzü açtık, Türkiye’yi böyle gördük. Akşam gördüğü rüyayı bile sabah kalkıp İslam’a göre yorumlarlardı. Sosyolojiye göre, hiçbir olay tek nedenden dolayı olmaz. Müslüman ülkelerin hepsi aynı durumda hastalık ortak” diye konuştu.

En güzel İslamiyet’in yaşandığı yer Türkiye’dir

Beyaz, İslam dininin insanların yaşamını güzelleştiren ve toplumların gelişmesine zemin hazırlayan bir din olduğunu, oysa dinden çıkar sağlayanların her dönmede dini kullanarak toplumlara zarar verdiğini belirtirken, “Bazı Müslüman ülkeler, laik Türkiye’yi ne kadar eleştirişe eleştirsin, en güzel İslamiyetin yaşandığı yer Türkiye’dir. Türkiye’deki din sorunu İslam dininden değil, nüfuz elde etmekten, kullanmaktan kaynaklanmaktadır. Mesele kötü niyetli insanların kullanmasından doğmaktadır” diye konuştu.

Beyaz’ın konuşmasını kalabalık bir topluluk tarafından ilgi ve dikkatle dinlendi. Beyaz konuşmasını tamamladığında soru yağmuruna tutuldu.    

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *