ANASAYFA arrow right Ekonomi

“Hangi esnafı dinlesen ‘Ah’ çekiyor, herkes sıkıntıda”

“Hangi esnafı dinlesen ‘Ah’ çekiyor, herkes sıkıntıda”
YAYINLAMA: 24 Ocak 2021 / 18.44
GÜNCELLEME: 24 Ocak 2021 / 18.44
Piyasalarda para olmadığı için güven ortamı da yok  

Sokağa çıkma yasaklarının piyasaları kilitlediğini söyleyen Gaziantep Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Mahmut Özsoy, “Esnaflar kira, elektrik ve su faturalarını, vergilerini, sigorta primlerini ödeyemiyor. Para kazanamayan esnaf ,borcu borçla kapatmak zorunda kalıyor” dedi ve ekledi. “Piyasalarda para olmadığı gibi güven ortamı da yok.”  

Tüm esnaf çok zor durumda  

Koronavirüs salgınının her sektör gibi tuhafiye ve manifatura sektörünü de vurduğunu belirten Özsoy, doların yükselmesinin yanı sıra iç piyasada talep olmamasının işleri olumsuz etkilediğini kaydetti. “2020 yılının Haziran ve Temmuz ayında azıcık bir hareketlenme yaşandı, lakin daha sonra durgunluk devam etti. Ayrıca yasakların gelmesiyle birlikte ise piyasalar kitlendi. Dolayısıyla tüm esnaf gerçek anlamda çok zor durumda” ifadelerini kullandı.  

Para kazanamayan esnaf borcu borçla kapatıyor  

Başkan Özsoy, esnafın durumunun içler acısı olduğu tespitini yaparken, “Hangi esnafı dinlesen ‘Ah’ çekiyor, herkes sıkıntıda. Sokağa çıkma yasaklarından da olumsuz etkilendik. Küçük esnafın en çok iş yaptığı gün Cumartesi günüdür. Zaten Pazar günü her yer kapalı. Pazartesi günü ilk iş günü olduğunda insanların cebinde para olmuyor. Kira, elektrik, su, ulaşım ve sağlık gibi zorunlu giderleri ve gıda harcamalar var. Yani para kazanamayan esnaf borcu borçla kapatmak zorunda kalıyor. İnşallah pandeminin sona ermesiyle hareketliliğin artacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.  

Dükkanımızı siftahsız kapattığımız zamanlar oluyor  

Birçok esnafın 25+25 bin lira, toplamda aldıkları 50 bin lira krediyi ödeyemediğini vurgulayan Özsoy, “Denize düşen yılana sarılı misali kredi ile çalışanlar limitinin üzerinde kredi kullanmış. Şu anda satış yok. Dükkanımızı siftahsız kapattığımız zamanlar oluyor. Pandemi sürecinde kapanan esnafımız var, ancak bu sayının daha da artacağını düşünüyoruz” tespitinde bulundu.  

Fiyatlar yüksek diye emtia almıyoruz  elimizdekileri satmaya çalışıyoruz  

Gaziantep Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Mahmut Özsoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Vergi kaydı olmayıp kadınlar internet üzerinden satış yapıyorlar. Vatandaş ise çarşı-pazara gitmeden istediğini sipariş ediyor. Girdi maliyetleri yükseldiğinden ürünlere de zam yapıldığını biliyoruz. Fiyatlar yüksek diye emtia almıyoruz, elimizdekileri satmaya çalışıyoruz.”   

Piyasaların rahat etmesi için esnafın para kazanması şart  

Özsoy, sektörün canlanması için faizsiz veya düşük faizli olarak 24-36 ay vadeli kredi verilmesini talep etti. “Küçük esnafın tümünün ulaşabileceği bir kredi verilmelidir. Banka borçları, sigorta primleri, vergi ve diğer zorunlu ödemelerin ötelenmesi gerekiyor. Para kazanamayan esnaf, bu ödemelerin hiçbirini yapamaz. O nedenle piyasaların rahat etmesi için esnafın para kazanması şart. Nakit para bitti, vadeli satışlar yüzde 80 azaldı, döviz nedeniyle firmalar uzun süreli ürün vermiyor” açıklamasını yaptı. Hüseyin Karataş  

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *