ANASAYFA arrow right Ekonomi

Hammaddeci, üretici, tedarikçi ve herkes elini taşın altına koymalı

Hammaddeci, üretici, tedarikçi ve herkes elini taşın altına koymalı
YAYINLAMA: 11 Ağustos 2020 / 20.55
GÜNCELLEME: 11 Ağustos 2020 / 21.02
Dövizdeki hareketliliğin direkt olarak fiyatlara yansıdığını belirten Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, sektörde bir daralmanın yaşanabileceğine dikkat çekti

Emin İnce,  “Bu Pandemi sürecindeki üçüncü zam. Dolayısıyla sektör bunu kaldıracak durumda değil. O yüzden ham maddecisi, üreticisi, tedarikçisi gibi herkes elini taşın altına koyarak, ortak noktada buluşarak bu krizi el birliği ile atlatmaya çalışacağız. Döviz en büyük handikabımız. O yüzden katma değerli ürünler üretmek zorundayız” diye konuştu.

Mevsimsel olarak terlik üretimimiz durdu

Pandemi sürecinde Gaziantep’in ayakkabı, terlik ve spor ayakkabı üretiminde Türkiye ortalamasını üzerine çıktığını anlatan İnce, “Üretim ve ihracatta bir değer artışı yakaladık. Fakat Mart ayında yaşanan olumsuzluktan dolayı işlerde yüzde 70’e varan bir düşüş yaşandı. Bu sürede ürettiklerimizi satamadık ve biriktirdik. Haziran ayında normalleşmeye birlikte önceden yapılmış bağlantılarımız tekrar başladı. Hazırladığımız malların yoğun bir şekilde sevkiyatlarını gerçekleştirince Türkiye tarihinin en iyi Haziran ayı ihracatını deri ayakkabıda yüzde 20, tekstil ve plastik ayakkabıda yüzde 25, terlikte ise yüzde 30’luk artışla gerçekleştirdik. Şu an tekrar mevsimsel olarak terlik üretimimiz durdu. İhracatta ara dönem olduğu için ne yaz ne kış bir talep söz konusu değil. 25-27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek ikinci dijital ayakkabı fuarıyla  birlikte bu sürecin tekrar önümüzdeki aylarda hızlanacağını ümit ediyoruz” diye açıklamada bulundu.

Sektör önümüzdeki 2 yılda sakin geçer, 5 yılda toparlanır

Ayakkabı terlik  üretiminin azlığı ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen İnce, “Ayakkabı sektöründe üretilen ayakkabının yüzde 45’i AVM’lerde satılmaktaydı, yüzde 15’i internetten, geri kalanı da pazar ve cadde mağazalarında satılıyordu. Fakat krizle birlikte ilk kapatmalar AVM’lerde başladı. AVM’lerde zincir mağazalar kapatınca bizde bir talep azlığıyla karşı karşıya kaldık. Ardından bayram sonrasında ikinci kapatmalarla karşı karşıyayız. Ayakkabıcılar ve konfeksiyoncular verimsiz olan AVM’lerden çıkma kararı almalarının yanı sıra cadde mağaza işletmecileri ile dükkan sahipleri kirada anlaşamayınca cadde mağazalarında da kapatmalarla karşı karşıyayız. Sektörün önümüzdeki 2 yılda sakin geçireceğini ,5 yılda da toparlanacağını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir an önce toparlanma süreci başlar ve üretim çarklarını döndürürüz

“Sektör olarak ilk defa bu kadar yoğun bir hazırlık dönemi geçirdik. Çünkü üretim kapasitesi düşük olduğundan bütün işletmelerimiz sezon hazırlığı yaptılar” ifadelerini kullanan Başkan İnce, “Kalıbın, rengin, çeşidin, modelin en yüksek seviyede olduğu bir dönemle karşı karşıyayız. Temenni ediyorum bir an önce toparlanma süreci başlar ve hızlı bir şekilde üretim çarklarını döndürürüz. ABD ve Hollanda,  Güney Kore ile ticari heyet bazında görüşmelerimiz devam ediyor. Ürünlerimizi ve işletmelerimizi beğendiler, şu anda numune aşamasındayız. İnşallah bir kanal açar Gaziantep üreticilerin çarklarının devam etmesini sağlarız” dedi.

En büyük sıkıntımız Gaziantep’ten markalar üretemedik

Sektörün mevcut durumu korumaya çalıştığını kaydeden Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, konuşmasını şı şekilde sürdürdü: “En büyük sıkıntımız Gaziantep’ten markalar üretemedik. Gaziantep’teki tüm üreticiler fason çalışıyor. O yüzden üreticilerimize , marka çıkaracak olanlara oda olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Çünkü çevre illerdeki yaptığımız gözlemler sonucunda marka olan şehirlerin marka firmaları yaşamlarını bu krizde bile devam ettirdiler. Çünkü iç piyasada bir bayi zincirleri  vardı. Bunu Gaziantep olarak başaramadık. Yurt dışı, İstanbul Gedikpaşa , Avm, cadde mağazaları zincirler ve çok katlı mağazalar durunca  bizim sektör de durdu. O yüzden üretmek ve çalışmak istiyoruz. 50 bin çalışan 3 bin üyeyle dev bir aileyiz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *