ANASAYFA arrow right Ekonomi

Halkın hissettiği ‘gerçek enflasyon’ yüzde 45’lerde

Halkın hissettiği ‘gerçek enflasyon’ yüzde 45’lerde
YAYINLAMA: 03 Kasım 2021 / 21.20
GÜNCELLEME: 03 Kasım 2021 / 21.20
“Son dönemde bu ülkede çarşıda, pazarda, mutfakta artan bir enflasyon varken, her gün yeni zam haberleri ile hayat pahalılığı halkın gündemini işgal etmişken, her yerden ‘Geçinemiyoruz’ sesleri yükseliyor”

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, “Hekimler salgının iyice ağırlaştırdığı çalışma koşulları, aşındırılan özlük hakları, karşılıksız çalışma ve hâlâ devam eden sağlıkta şiddet nedeniyle istifa ve göç etmeyi ya da emekli olmayı seçiyor” dedi.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası 25 Aralık Devlet Hastanesi Polikliniği önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, hekim maaşlarına 7200 ek gösterge ve yükseltilmiş özel hizmet tazminatı oranı verilmesi gerektiği vurgulandı. Ayşegül Tarla, “Bağımsız araştırmacılar ve tüketici derneklerinin alternatif enflasyon hesaplarına göre, halkın hissettiği ‘gerçek enflasyon’ yüzde 45” tespitini yaptı

İstifa eden hekim sayısı 9 bini buldu

Tarla, “Son 20 ayda Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaktayken istifa eden hekim sayısı 9 bini buldu. Önceki dönemle karşılaştırınca yüzde 20’lik bir artış söz konusu. Yine son 20 ayda 3 bin hekim emekli oldu. Önceki döneme göre artış yüzde 40’ı buluyor. Bu meslektaşlarımızın özel sağlık kuruluşlarında çalışmaya devam etmek durumunda olduğu aşikâr” dedi.

Hekimler ve sağlık emekçileri de yoksullaştı

Tarla, “Son dönemde bu ülkede çarşıda, pazarda, mutfakta artan bir enflasyon varken, her gün yeni zam haberleri ile hayat pahalılığı halkın gündemini işgal etmişken her yerden ‘Geçinemiyoruz’ sesleri yükseliyor. Elbette hekimler ve sağlık emekçileri de bu yoksullaşmadan etkileniyor, insanca yaşayacak ücreti alamıyor. Temmuz 2021 TÜRK-İŞ araştırmasının sonucuna göre; aylık gelirde yoksulluk sınırı 9 bin 500 TL. 2021 Temmuz ayı enflasyonu yüzde 18,95 olmasına rağmen bu yıl kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ücretlerinde verilen zam oranı yüzde 8,45 düzeyinde kaldı. Bağımsız araştırmacılar ve tüketici derneklerinin alternatif enflasyon hesaplarına göre, halkın hissettiği ‘Gerçek enflasyon’ yüzde 45” tespitini yaptı.

Ek ödeme adaletsizliği çalışma barışını bozuyor

Toplum sağlığına yönelik politikaların başarısının sağlık emekçilerinin sağlığının, özlük ve ekonomik haklarının geliştirilmesiyle gerçekleşebileceğini vurgulayan Başkan Tarla, “Hekimlik yapabilmek; çalışma koşullarının yeterliğine, hukuki-insancıl çalışma sürelerine, mesleki bağımsızlığa, bilimsel desteğe, şiddetten uzak bir ortama bağlıdır. Ancak çalışma koşulları ve sağlık sistemi bozukluklarının yanı sıra hekimler için giderek büyüyen bir sorun daha var; geçinememek. Sağlıkta dönüşüm nedeniyle iş yükü artan hekim ve tüm sağlık çalışanları, Mart 2020’den itibaren Covid-19 salgınında daha da artmış bir iş yükü ile karşı karşıya kaldı. Daha fazla hastalanmış, daha fazla ölmüş, özveriyle, tüm deneyim ve bilimselliklerini ortaya koyarak; aile sağlığı merkezleri, aciller, pandemi poliklinik/klinik/yoğun bakımlarında, filyasyonda ve aşılamada var gücüyle çalışmaya devam etti. ‘Hakkınız ödenmez’ denmiş ve gerçekten ödenmemiş, emeklerinin karşılığında alkıştan öteye gidilmedi. Adaletsiz ve çoğunlukla ödenmeyen ek ödeme yalanları ile süreç geçiştirildi” ifadelerine yer verdi.

Ek ödeme adaletsizliğinin çalışma barışını bozmaktan başka bir işe yaramadığı gibi, ödemelerin düzgün ve adil dağıtılmadığını kaydeden Tarla, “Ek ödeme adı altında verilen, geleceğimize hiçbir yansıması olmayan ücretlendirme modeli emek sömürüsünden başka bir şey değil. Sabit ek ödeme hariç; mesleğe yeni başlayan pratisyen hekim maaşı yaklaşık 4 bin 900 TL, 30 yıllık uzman hekim maaşı 5 bin 800 TL. Hekim emekli maaşında 2018’de yapılan değişiklikle kısmi bir iyileştirme yapılmış olsa da emekli olup çalışılırsa bu ödeme kesiliyor. Üstelik bu düzenlemeye BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimler dâhil edilmemiş, yeni bir eşitsizlik ve hak kaybı yaratıldı. Emekli hekimlerin yüzde 30’unu oluşturan BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2 bin 300- 4 bin TL arasında olup, ücretler maalesef açlık sınırının da altında kaldı” dedi.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası konuşmasını şöyle bitirdi: “Yoğun emek gerektiren meslek grubu olarak biz hekimler, emeğimizin karşılığı insanca yaşayacak ve emekliliğe yansıyacak güvenceli gelir alamamaktayız. Bu nedenle; Türk Tabipleri Birliği olarak derhal, hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 Ek Göstergenin uygulanması ve Özel Hizmet Tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az yüzde 150 oranında artış talep ediyoruz. Tüm sağlık çalışanları maaşında da 3600 ek gösterge uygulanması talebimizi tekrarlıyoruz. Devlet memuru hekimler için ek göstergeler; 10 yıl ve üstü, 1. derece doçent eğitim görevlisi için 7 bin 200; uzman için 6 bin 400; 8. derece pratisyen için bin 600 olarak değiştirilmeli. Yüksek öğretim personeli 4 yıl ve üstü profesör doktor için 7 bin 200, doçent için 6 bin 800 olmalı. Devlet memuru hekimler için özel hizmet tazminat oranları; doçent eğitim görevlisi için yüzde 700; uzman için yüzde 550; 8. derece pratisyen için yüzde 360 olarak değiştirilmeli. Yüksek öğretim personeli profesör doktor için yüzde 700, doçent için yüzde 625 olmalı. Önerilen değişikliklerle hekimlerin çalışırken maaşı 18 bin TL’den, emeklilikte 10 bin TL’den daha az olmamalı. İçinde bulunduğumuz Kasım Ayı boyunca ‘Emek Bizim Söz Bizim’ diyerek başlattığımız eylem sürecinde hekim maaşlarının yeterli düzeye yükseltilmesi amacıyla taleplerimizi bir kez daha duyurmak için buradayız ve elbette sonuç almak için mücadelemiz tüm tabip odası yöneticileriyle, meslektaşlarımızla, sağlık emek meslek örgütleriyle birlikte artarak devam edecek.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *