ANASAYFA arrow right Güncel

Halkımızın hak ettiği ve ihtiyaç duyduğu hemşirelik bakımının önünde engeller var

Halkımızın hak ettiği ve ihtiyaç duyduğu hemşirelik bakımının önünde engeller var
YAYINLAMA: 12 Mayıs 2022 / 17.19
GÜNCELLEME: 12 Mayıs 2022 / 17.19
Türk Hemşireler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Rabia Sohbet, hemşirelerin maaşlarına ve özlük haklarına yönelik bir düzenleme yapılmadığını söyledi

Başkan Sohbet, “Bu ülkenin hemşireleri olarak bizler de siyasi liderlerimize, yetkililere, karar vericilere ve halkımıza sesleniyoruz. Halkımıza hak ettiği ve ihtiyaç duyduğu hemşirelik bakımını vermek için engellerimiz var. Bu engelleri kaldırmak, toplumun sağlığının korunması, hastalıkların ve sakatlıkların önlenmesi, nitelikli ve güvenli sağlık hizmetinin verilebilmesi için hemşireliğe yatırım yapın, haklarına saygı duyun” çağrısı yaptı.

24 saat kesintisiz çalışma, fazla mesai, güvenli ve nitelikli bakım sağlayabileceklerinden çok daha fazla sayıda hastaya bakmak durumunda olmalarının yanı sıra, görevleri dışındaki pek çok işin hemşirelerden beklendiğine dikkat çeken Sohbet, “Tüm sağlık çalışanları gibi hemşirelerin de maaşlarına ve özlük haklarına yönelik bir düzenleme yapılmadı. İşyerlerinde karşı karşıya kalınan şiddet ve mobbing, hâkim sendika ve hastane yöneticilerinin baskısı ve ayrımcılığı; liyakata dayalı olmayan yönetici atanmaları, hemşirelik yasa ve yönetmeliğinin uygulanmaması, yüksek lisans ve doktora mezunu hemşirelerin almış oldukları eğitime göre görevlendirilmemeleri, mevzuatın vermiş olduğu haklardan yararlanmalarının engellenmesi ise hemşirelerin yükünü ağırlaştırıyor” tespitinde bulundu.

Atama bekleyen hemşirelerin ataması bir an önce yapılmalı

Üniversitelerin hemşirelik bölümlerine, ihtiyaç duyulan hemşire öğretim elamanı, uygulama alanı, sınıf, laboratuvar, ihtiyaç duyulan teknik ve teknolojik gereçlerin sağlanması gerektiğini kaydeden Sohbet, “Kontenjanlar, öğrencilerin nitelikli hemşireler olarak mezun olabilecekleri düzeyde tutulmalı. Hemşirelik mesleğini, hemşire olmayan öğretim kadrolarına öğrettirme ısrarından ve hemşirelik bölümlerini, fakültelerini hemşire olmayan yöneticilere bırakma ısrarından vazgeçilmeli. Atama bekleyen hemşirelerin ataması bir an önce yapılmalı. İş güvencesiz, sözleşmeli 4/B çalışma kadrolarından vazgeçilmeli. Hemşirelerin hastalarına kaliteli ve güvenli bakımını sağlayabileceği, gerçek anlamda hemşirelik hizmeti verebileceği hasta-hemşire oranları belirlenmeli ve uygulamaya geçirilmeli. Özel hastane, üniversite hastanesi ve kamu hastanelerindeki çalışma koşullarının ve özlük haklarının benzeştirilmesi sağlanmalı” dedi.

Covid- 19, illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı olarak kabul edilmeli

Sohbet, Hemşirelerin görev yetki ve sorumluluklarını, hemşire olmayan sağlık çalışanlarına açan uygulamalardan, hemşirelerin hemşirelik dışı işlerde görevlendirilmesinden, görev tanımında olmayan işlerin hemşirelere yaptırılmaya çalışmasından vazgeçilmesi istedi. Çalışma ortamları baskı ve şiddetten acilen arındırılmalı. Sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik gerçekçi adımlar atılmalı. Sağlıkta şiddete yol açan, özendiren, besleyen politika ve söylemlerden vazgeçilmeli. Hemşirelerin hemşirelik yasa ve yönetmelikleri doğrultusunda çalışması sağlanmalı. 3600 ek gösterge, fiili hizmet, adil maaş, iş sağlığı ve güvenliği haklarını içeren özlük hakları düzenlemeleri gerçekleştirilmeli. Covid- 19, illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı olarak kabul edilmeli ve Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları şehit kabul edilmeli” ifadelerini kullandı.

Karşı karşıya kaldığımız

sorunların görülmesini istiyoruz

Hemşireler, toplumumuzdaki her birey için insan merkezli, eşitlikçi, erişilebilir, yüksek kaliteli sağlık bakım hizmeti sunmak için var gücüyle çalıştığını sözlerine ekleyen Türk Hemşireler Derneği Başkanı Rabia Sohbet, konuşmasını şöyle tamamladı: “Mesleğimizi nitelikli bir şekilde yapma ve toplumumuza hak ettiği bakımı vermede önümüzdeki bu engeller ve bu engelleri aşmada talep ettiğimiz desteğin verilmemesi, sesimizin duyulmaması, çabamızın görülmemesi ve seslendirilmemesi bizleri yordu, gücümüzü tüketti. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar da bu mücadeleyi sürdürmeyi neredeyse imkânsız kıldı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda talebimiz yine değişmedi. Toplumumuza hak ettiği bakımı vermek için karşı karşıya kaldığımız sorunların görülmesini istiyoruz.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *