ANASAYFA arrow right Güncel

Halkımıza ucuz ekmek yedirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz

Halkımıza ucuz ekmek yedirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz
YAYINLAMA: 08 Ağustos 2022 / 21.23
GÜNCELLEME: 08 Ağustos 2022 / 21.23
Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı, maliyetlerin ve giderlerin arttığını dolayısıyla zam yapmak zorunda kaldıklarını belirtti

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin un desteğini sürdürmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Sarı, “TMO desteği bırakır, un 500 lira olursa, o zaman ekmek 5 lira olur” dedi.

Sarı, “Oda ve esnaf olarak zam yapılmasını istemiyoruz, ancak ham madde ile birlikte giderlerin artmasıyla zam yapılması kaçınılmazdı. Şu anda birçok ilde francala 4 veya 5 TL olmasına karşın Gaziantep’te francala 3,75 lira pide ekmeği ise 3,25 lira oldu. Kent halkına ucuz ekmek yedirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Doğalgaz, elektrik, odun, un ve diğer ham maddeleri düşük fiyata verilse de biz de ekmeği 2 liradan satsak. Ama her şeye rağmen giderlerimizi karşılamakta çok zorluk çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

Pide ekmeğinin 3,25 lira francalanın ise 3,75 liradan satışına başlandığını hatırlatan Sarı, “Geçen yıl 140 lira olan 50 kilogram un 390 liraya yükselirken, maya 50 liradan 375 liraya, odunun tonu 500 liradan 2 bin 500 liraya, 3 bin lira gelen doğalgaz faturası 10 bin liraya çıktı. Yani kullandığımız tüm ham maddeler fahiş şekilde zamlanmış. Şu an aldığımız zam oranı bile esnafımızı kurtarmıyor. Esnafımızın giderlerini karşılaması ve çarkını döndürmesi için zam almak zorundaydık” şeklinde konuştu.

 ‘Gaziantep’te ekmekten ucuz bir şey yok’ diyen Başkan Sarı, “60 gram kek 5 lira, bir küçük su 3 lira, bir bardak çay 5 lira. O yüzden 3,25 lira çok yüksek değil. Zaten zam alırken halkımızı da düşündük. İşler çok düşük, satışlarımız geçmişe oranla azaldı, buna rağmen esnaf, ayakta durmak için kazancından feragat ediyor, ‘Sadece giderlerimi karşılayacak kadar kazansam yeter’ diyor. Şu anda 50 kilogram un 390 lira. Eğer Toprak Mahsulleri Ofisi un desteği vermeseydi 390 lira olan un 500 liraya yükselirdi. Bu desteğin devam etmesini istiyoruz. Çünkü TMO desteği bırakır, un 500 lira olursa o zaman ekmek 5 liranın altında satılmaz” diye belirtti.

İki fırın arasında en az 500 metre mesafe olması lazım

Sarı, pide fırınlarının birbirine yakın açılmaması için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. “İlgili kurum ve kuruluşlarla görüşecek kayıt dışı çalışanlara yönelik çalışmalara yeniden başlayacağız. Ayrıca her binanın altına fırın açılmasını istemiyoruz. Çünkü çok fırın açılıyor ve fazla fırın açıldığında haksız rekabet ortaya çıkıyor. Şehrimizde, halkımızın pide ekmeği ihtiyacını karşılayacak fırınımız var. Açılan yeni fırınlar mevcut fırınların kazançlarının azalmasına neden oluyor. Bir fırın açılacağı zaman odadan görüş alınmasını istiyoruz. Biz de görüşümüzü belirtsek. İki fırın arasında en az 500 metre mesafe olmasını talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Sektörün ara eleman sorunu devam ediyor

Sektörün ara eleman sorununun devam ettiğini açıklayan Gaziantep Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Her sektör gibi bizim sektörümüzde de ara eleman sorunu sürüyor. Şu anda eleman yetişmiyor, bu konuda çok sıkıntılıyız. Geçmiş dönemlerde ilkokulu bitiren bir kişi okumak istemeyince ailesini onu bir meslek öğrenmesi için bir ustanın yanına yerleştirirdi. Ancak 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte böyle bir şans kalmadı. Oda sorunu çözmek için elimizden gelen tüm çaba ve gayreti gösteriyoruz.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *