ANASAYFA arrow right Güncel

Halk, yoksulluk, işsizlik, ödenemeyen faturalar yüzünden küme düşüyor

Halk, yoksulluk, işsizlik, ödenemeyen faturalar yüzünden küme düşüyor
YAYINLAMA: 25 Eylül 2020 / 20.29
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2020 / 20.29
Emek Partisi İl Yönetim Kurulu Üyesi Gelengül Kaplan, zamlar hakkında açıklama yaptı.

Elektriğe yüzde 32, doğalgaza ise yüzde 35 oranında zam yapıldığını söyleyen Kaplan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’de doğalgaz rezervinin bulunmasıyla, ‘Türkiye 2030’da yüksek gelirli ülkeler grubunda yer alacak. En üst lig bizi bekliyor’ demişti. Büyük patronlar üst lige yükselmiş olabilir, ancak emekçi halk, yoksulluk, işsizlik, ödenemeyen faturalar nedeniyle her gün küme düşüyor” tespitini yaptı.

Doğalgaz ihtiyacının tamamına yakınını dışardan karşılanıyor

Kaplan, “Ağustos ayında Erdoğan ve partisinin politik ihtiyaçları gereği, “Doğalgaz keşfettik” diyerek açıkladığı ‘müjde’, bu hafta yapılan zam ile Eylül sonunu bile getiremedi. Türkiye, doğalgaz ihtiyacının tamamına yakınını yabancı ülkelerden karşılıyor ve aldığı doğalgaza Avrupa ülkelerinden iki kat fazla para ödüyor. Doğalgaz rezervi keşfinin bile faturalara hemen yansıyacağı beklentisi oluşturuldu. Evet, yansıdı. Doğalgaza da elektriğe de zam geldi. Geçen sene 500 lira gelen doğalgaz faturası bu sene 670 lira gelecek” notunu düştü.

Teşvik adı altında kamu kaynaklarından
milyarlarca dolar aktarılıyor

“Doğalgazı ithal eden Türkiye, elektrik ihtiyacının ise tamamına yetecek elektriği üretiyor ama elektrik de aynı oranda zamlanıyor” ifadelerini kullanan Kaplan, “Neden mi? Çünkü büyük elektrik şirketlerine her yıl, ‘teşvik’ adı altında kamu kaynaklarından milyarlarca dolar aktarılıyor. Paranın kaynağı ise halkın ödediği faturalar. Yani elektrik şirketleri hem ürettiği elektriği büyük kârlarla halka satıyor, hem de üstüne devletten ‘teşvik’ alıyor. Parası da bizden çıkıyor. Elektrik şirketleri halkı soyarak paraları cebe indirirken, sadece Düztepe’de onlarca yurttaşın elektriği faturayı ödeyemediği için kesiliyor” dedi.

Ekonomik kriz koşullarında yapılan bu zamlar derhal geri alınmalı

Emek Partisi İl Yönetim Kurulu Üyesi Gelengül Kaplan, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Sokağa çıkma yasaklarında dahi işçilerini çalıştırarak, pandemi sürecinde açıklanan rakamlara göre ihracat rekorları kıran, yani kârına kâr katan Antepli patronlara yüzde 13 zam yapılıyorken, bu süreçte işsizlik, yoksulluk, açlık rekorları kıran emekçi halka ise yüzde 35 zam yapıldı. Pandemi süreci boyunca giderek daha fazla etkisini gösteren ekonomik kriz koşullarında yapılan bu zamlar derhal geri alınmalıdır. Emekçi halkımızın sırtına yüklenen ekonomik krizin faturası patronlara yüklenmeli, mali kaynaklar halka aktarılmalı.” Fatma Karabacak

 

 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *