ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Halk, tehlikenin farkında değil

Halk, tehlikenin farkında değil
YAYINLAMA: 30 Haziran 2020 / 15.17
GÜNCELLEME: 30 Haziran 2020 / 15.17
İşte Hizbullah gerçeği!

Hizbullah terör örgütünün 20 bin vurucu timinden yüzde 5’inin Gaziantep’te olduğunu belirten gazeteci yazar Mehmet Faraç, Gaziantep’in Hizbullah’ın ‘İleri Karakolu’ olduğuna ve çok büyük tehlike içerisinde bulunduğuna, kent halkının bu tehlikenin farkında olmadığına dikkat çekti. Gaziantep’teki camilerin yüzde 40’ında Hizbullah terör örgütünün faaliyet gösterdiğini söyleyen Faraç, “Eğer bir şehirde gecekondulaşma, yoksulluk, işsizlik, yoğun göç varsa, cami sayısı okul sayısını ikiye, yasadışı Kuran kursları 6’ya katlıyorsa, orada Hizbullah vardır” diye konuştu.

Cumhuriyet Kitap Günleri etkinlikleri çerçevesinde Gaziantep’e gelerek kitaplarını imzalayan gazeteci-yazar Mehmet Faraç, katıldığı söyleşide, dikkatleri Hizbullah terör örgütünün Gaziantep özelindeki faaliyetlerine çekerek, kent halkını uyardı. ‘Kod Adı Hizbullah’ örgütü tanıtan Faraç yeni kitabında da yine örgütü ele aldığını ve Gaziantep’e yer ayırdığını vurgulayarak. Arşivinde Hizbullah’ın Gaziantep faaliyetleriyle ilgili bin 850 sayfa bilgi bulunduğunu açıkladı.

Hücreler nerede, hangi camilerde kim örgütlü, kimler hedefti, kim öldürüldü, silahlar nasıl saklandı, kimler getirdi, kimler götürdü, hangi eylemleri kim yaptı, hangi aileyi kimler kaçırdı sorularının yanıtının kitapta yer aldığını açıklayan Faraç, Gazianteplinin yüzde 80'inin bu tehlikeden habersiz olduğunu, 17 Ocak operasyonunun ardından Gaziantep polisinin peş peşe operasyonlarla örgütün hızının kesilebildiği ve birçok insanın ölümden kurtulduğunu belirterek, “Gaziantep, Emniyet Müdürüne teşekkür etmeli. Çünkü buradaki tehlikenin farkında olan tek kişi o” dedi.

Gaziantep’in önemli bir coğrafyada, önemli bir kent olduğunu, ancak kültürel ve kentsel dokusunu sanayiye kurban ettiğini vurgulayan Faraç, 150 kilometre ileride Şanlıurfa’nın kültürel, kentsel dokusunu koruduğuna dikkat çekerek, Hizbullah’ın Gaziantep'teki örgütlenmesini şöyle açıkladı: “1985'te GAP Bölge İdaresi’nin araştırmasında Gaziantep’te tarikatlara olan bağlılık oranı yüzde 27 idi. Sanayinin yüzde 5 civarında olduğu Şanlıurfa’da ise yüzde 56 civarındaydı. Tarikat bağlılığı çok düşük olmasına rağmen, Hizbullah örgütü Gaziantep’i seçti.

Gaziantep’in yüzde 70’inin bu örgüttün, ne kadar donanımlı ve ciddi bir yapılanmaya girdiğinden haberi yok. Örgüt Güneydoğu da faaliyetini sürdürürken Gaziantep’i kapsam dışında bırakmıştı. Fakat bağlılıkları yüzde 56 olan, peygamberler diyarı, RP’nin sürekli denetim altında tuttuğu bir kentte Hizbullah başarılı olamadı. Aslında örgüt çıkış noktası olarak Şanlıurfa’yı seçmişti. Muhammed'in Mekke’den Medine’ye hicretini baz alarak bir hicret çalışmasına girmiş ve bunu 1995 yılından itibaren uygulamaya koyarken Şanlıurfa’da üstlenememiş, Gaziantep’i ileri karakol olarak belirleyip Vasat örgütü adı altında yeni bir yapılanmaya girmiştir.’’

Vasat örgütünün Gaziantep merkezli bir örgüt olduğunu söyleyen Faraç, Türkiye’de İslamcı örgütlerin Kasımpaşa Hizbullah’ı, Batman Hizbullah’ı, Diyarbakır Hizbullah’ı ve Gaziantep Hizbullah’ı olarak bilindiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Bu örgüt birkaç yıl önce Gaziantep’te açılan fuarda İncil satan Müjde Yayınevi’ne ait standa patlayıcı atmış ve olayda 25 civarında insan yaralanmış, bir çocuk da ölmüştü. Bu bomba taarruz tipi el bombasıydı. Çok ilginçtir, Kurtalan Çevik Kuvvet’te görevli bir polis memurundan alınmıştı. Bu polis memuru şu anda cezasını çekiyor. Bu eylemle Vasat örgütü ismini duyurdu.

Hizbullah örgütü insanları ürkütüyordu. Bu nedenle örgüt böyle bir strateji benimsedi. Burada çok önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum, Hizbullah çıkış noktasını 4 dönemdir belediyeyi alan RP’nin denetimindeki Şanlıurfa'dan değil, CHP’nin üç dönemdir belediyeyi aldığı bir şehirde uygulamaya koydu. Gaziantep aslında bu sıkıntıyı sanayileşme ve bunun getirdiği göçler yüzünden yaşıyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *