ANASAYFA arrow right Ekonomi

Halı ihracatı, yüzde 74'lük artışla 29 milyon dolara ulaştı

Halı ihracatı, yüzde 74'lük artışla 29 milyon dolara ulaştı
YAYINLAMA: 16 Şubat 2021 / 20.12
GÜNCELLEME: 16 Şubat 2021 / 21.53
Halı ihracatçıları Avustralyalı halıcılarla sanal ortamda buluşuyor

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri koordinasyonuyla gerçekleştirilen Halı Sektörü Avustralya Sanal Ticaret Heyeti online olarak düzenlenen açılış töreniyle start aldı. Halı Sektörü Avustralya Sanal Ticaret Heyeti açılış törenine Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Kanberra Büyükelçisi Korhan Karakoç, TİM Başkanı İsmail Gülle katıldı.

Sektör temsilcileri Avusturalya pazarından umutlu

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, halı ihracatçılarının son yıllarda geleneksel pazarların yanı sıra alternatif pazarlardaki çalışmalarıyla kırdıkları rekorlarla kendilerini gururlandırdığını kaydetti. TİM Başkanı İsmail Gülle şöyle devam etti:

"Sektörümüz pandeminin etkilerinin ardından kısa bir sürede toparlanarak pozitif yöne çevirdi. Halıcılık sektörümüz, ihracat artışlarına bakıldığında alternatif pazarlardaki başarısıyla rekorlara imza attı. Avustralya'ya halı ihracatımız yüzde 74'lük artışla 29 milyon dolara ulaştı. Bu trendin daha da güçleneceğine yürekten inanıyoruz. Halı değişen teknolojiye rağmen modern olmuş ve güncel kalmayı başarmış bir ürünümüz. Kültürel olarak bizimle özdeşleşmiş halının dünyaya Türkiye'den hediye olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın lüks mağaza, konut ve otellerini Türk markaları olan halılar süslemektedir. İyi yerde olsak da hedeflerimizi daha da yükseltmeliyiz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde halıcılığın 5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağına inanıyorum" dedi.

Bugünkü görüşmeler neticesinde çok sayıda yeni iş anlaşmasının yapılmasını beklediklerini anlatan Gülle, bakanlık düzeyindeki destekler nedeniyle de teşekkürü borç bildiklerini dile getirdi.

Karakoç, Avustralya’da daha etkin tanıtım şart

Türkiye'nin Kanberra Büyükelçisi Korhan Karakoç da halıcılık sektöründe Türkiye'nin dünyanın önemli merkezlerine göre baskın bir üstünlüğünün olduğunu belirterek, Avustralya'nın bu anlamda Türk halıcıları açısından fırsatları barındırdığını dile getirdi.

Türkiye'nin Avusturalya'da önemli rakamlar elde ettiğini aktaran Karakoç, "Burası zengin bir ülke. Burası öyle bir ülke ki hemen her imalat sektöründe ithalatçı konumda. Rakipler belli. Çin'i ayrı tutuyorum ama halıcılık sektöründeki diğer rakiplerimize göre avantajlarımız var. Türkiye'nin Avustralya'daki özellikle makine halısı konusunda daha iyi alanda. Buraya biraz ağırlık vermemiz gerekiyor. Avustralya'da hane halkları çok yüksek gelire sahip ve ev eşyalarını da sık sık değiştirme eğilimleri mevcut” dedi.

Pandemi nedeniyle evde daha fazla vakit geçiren halkın ev eşyası konusunda daha fazla değişikliğe gittiğinin de rakamlara yansıdığını belirten Karakoç, "Buradaki yüksek işçilik maliyetleri nedeniyle Avusturalya'da üretim yapmanın çok mantıklı olmadığını görüyoruz. Ama bizim ihraç ürünlerimizi bir şekilde tanıtım ve pazarlama faaliyetleriyle yüksek gelirli halklarla buluşturmalıyız. Tanıtıma Avustralya'da daha fazla bütçe ve enerji sağlamamız gerekiyor. Çanakkale'den gelen dostluğumuz var. Türk yemeklerine olan büyük bir ilgi var burada. Ama bu yakınlıklar, bununla sınırlı kalıyor. Uygun fiyatlı, kaliteli halılarımızı bu pazarda iyi tanıtmamız halinde talebin çok hızlı artacağını düşünüyoruz. Burada Amerika tüketicisinin tüketim alışkanlıkları var açıkçası. Belki çok kalabalık bir ülke değil ama zengin ve harcama yapan bir ülkeden bahsediyoruz. Burada bir şeyler daha yapabilirsek, özellikle de tanıtım alanında çok daha iyi şeyleri, şu anki hedeflerimizden daha fazlasını gerçekleştirebiliriz" ifadelerini kullandı.

Halı Sektörü Avustralya Sanal Ticaret Heyeti açılış törenine online olarak katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, ihracatçıların yaşadığı konteyner ihtiyacından bahsederek, "Konteyner sorunu önemli bir sorun. Bu, biliyorsunuz dünya genelinde yaşanan bir sorun. Dolayısıyla konteyner ve navlun fiyatları artmış durumda. Çözüm bulmaya çalışıyoruz." dedi. 2020 yılının zor bir yıl olduğunu, dünya ticaret hacminin yüzde 9'dan fazla gerilediğini, Türk halıcılığının ise dış satışını yüzde 2,3 artırdığını anlatan Turagay, şöyle devam etti, "Toplam ihracatımızın azaldığı bir ortamda özellikle Gaziantep halı ihracatını yüzde 7'den fazla artırdı. Bizim en önemli pazarlarımızdan birisi Suudi Arabistan'dı ama talihsiz bir dönem yaşıyoruz. Halıcılık açısından en önemli 2. ülke pazarımız olan Suudi Arabistan'daki sıkıntıya, gerilemeye rağmen, halı ihracatımızı artırdık. Bu başarıyı alternatif pazarlarla başardık. O yüzden tüm sektör temsilcilerini kutluyorum" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *