ANASAYFA arrow right Yaşam

Hakimlerin sürekli izin alması dosyaları sekteye uğratıyor

Hakimlerin sürekli izin alması dosyaları sekteye uğratıyor
YAYINLAMA: 14 Aralık 2020 / 21.33
GÜNCELLEME: 14 Aralık 2020 / 21.55
Bermal Kutlu, e-duruşma sisteminin henüz istenilen düzeyde olmadığının altını çizerken, “UYAP yeteri kadar verimli değil. Çünkü sistem sürekli donuyor veya işlem yaparken zorlanıyoruz. Bazen sistem çöktüğünde 2-3 gün giremiyoruz” dedi

Av. Bermal Kutlu, “Salgından dolayı hakimlerin izin alması dosyaların gidişatını sekteye uğratıyor, karara bağlanması uzuyor ve adalet geç tesis ediliyor. Hakimler izin aldıklarında avukatlardan mazeret bildirmeleri isteniyor. Halbuki mazereti hakimin vermesi gerekiyor. Ancak uygulama bu şekilde. Ayrıca icra personelleriyle sıkıntı yaşıyoruz. Memur iş yapmak istemediğinden derdimizi anlatamıyoruz” dedi.

Virüs nedeni ile de sık sık izin alan hakimler mevcut

Av. Kutlu, bazı hakimlerin keyfi olarak izin aldığını sözlerine eklerken, “Virüs nedeni ile de sık sık izin alan hakimler mevcut. Özellikle son zamanlarda iddianamelerin hukuk veya CMK çerçevesinde hazırlandığını düşünmüyoruz. CMK’ya göre bu iddianamelerin iade edilmesi lazım. Çünkü CMK’da ‘Olay ve delil değerlendirmesi yaparken, hukuk nezdinde olması gerekiyor’ diyor, ama savcılarımız iddianameleri değerlendirme yorumlama şeklinde hazırladığından işimizi zorlaştırıyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Yaşadığımız birçok sorun var

Avukat sayısının fazlalığından da dert yanan Kutlu, “Baroların belirlediği asgari ücret tarifesinin altında dosya alınıyor ve alternatif fazla olduğundan sıkıntı yaşıyoruz. Vergiler de avukatların belini büküyor. Gaziantep’te kiraların çok yüksek olması ve ofis giderlerin fazla olması bizim için büyük bir yük” diye konuşma yaptı.

FETÖ yargılamaları yargının yükünü artırdı

FETÖ yargılamalarının yargının yükünü artırdığını belirten Av. Bermal Kutlu, konuşmasına şöyle devam etti: “FETÖ yargılamalarından sonra mahkemelerin iş yükü çok arttı. Dolayısıyla diğer dava dosyaları önemsenmedi. 2016 yılından beri mahkemelerdeki yığılmalar bitmiş değil. Hakim, savcı ve mahkeme sayılarını artırarak, yaşanan sorunların önüne geçilebileceğini düşünüyoruz.”

Hukuk Fakültelerinin hukukçu yetiştirmesi lazım

Av. Kutlu, “Bir depoyu bile Hukuk Fakültesi yapabilirsiniz, çünkü masrafı yoktur. O nedenle donanımlı Hukuk Fakültelerinden bahsedemiyoruz. Fakültelerin açılmasının önüne geçilmesi ve kontenjan sınırlaması getirilmesi gerekiyor. Fakülteler hukukçu yetiştiremiyor. Öğrenciler sınıfı geçmek için kanunun mantığını anlamak yerine ezberliyor. Çünkü her kanunun bir gerekçesi var, gerekçesiz bir kanun veya genelge yayınlanamaz. Yani bir kanunun mantığını anlamıyorsanız hukukçu olamazsınız. O yüzden Hukuk Fakültelerinin hukukçu yetiştirmesi lazım” değerlendirmesinde bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *