ANASAYFA arrow right Güncel

Hakim ve savcılar, çalışma saatleri konusunda denetlenmeli

Hakim ve savcılar, çalışma saatleri konusunda denetlenmeli
YAYINLAMA: 10 Ağustos 2020 / 20.33
GÜNCELLEME: 10 Ağustos 2020 / 20.54
Gaziantep Barosu Başkanvekili Av. Melikşah Korkmaz, adliyelerdeki çalışma düzeni ve saati hakkında açıklamada bulundu

Geciken duruşmaların ne zaman başlayacağının belli olmaması nedeniyle davacı avukatın duruşma salonu veya adliyeden ayrılamadığını, dolayısıyla planlanan işlerin daima aksadığını belirten Korkmaz, “Zihinsel yorgunluk, meslekî performansın düşmesi ve stresin ortaya çıkmasına neden olan bu durum karşısında düşüncemiz; özellikle çalışma saatleri bakımından hakim ve savcıların denetlenmesi gerekliliğidir” dedi. 

Ceza Mahkemelerinin duruşmaları zamanında yapılmıyor

Adalet sisteminin yoğun iş yükü sebebiyle yavaş işlediğini söyleyen Korkmaz, “Mahkemelerin sabah saat 09.00'a randevu verdiği duruşmaların genellikle saat 09.30-10.00 arasında başlaması, ceza dosyalarında bazı dosyaların akşamın geç saatlerine kadar sarktığı görülebilmektedir. Maddi ve manevi olarak yıpratıcı olan bu durum karşısında bazen duruşmalar çakışmakta, Avukat çakışan dosyasına girememektedir. Özellikle ceza mahkemelerinin duruşmaları neredeyse rutine bağlanmış gibi zamanında yapılamamaktadır. Zamanında yapılan duruşmalar istisnaidir. Geciken duruşmaların ne zaman başlayacağının belli olmaması nedeniyle davacı Avukatın duruşma salonu veya adliyeden ayrılamaması planlanan işlerinin daima aksamasına neden oluyor” şeklinde açıklamada bulundu. 

Bazı dosyalarda celse kaybına neden olanların aslında avukatlar değil hakimler olduğunun vatandaşlar tarafından bilinmesi gerektiğini kaydeden Av. Korkmaz, “Mazeret göndermek; dosyaya giremeyen Avukatın başka duruşmasının olması, şehir dışında duruşmasının oluşu, hastalık ile ilgili bir hususun olması gibi durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Ancak bu yöntemi çoğu defa Hakimler kullanmaktadır. Genellikle Hakimler tarafından kaynaklanan mazerete konu nedenler; ‘Hâkimimizin tayini çıktı, mazeret alıyoruz’, ‘Hâkimimiz eğitim seminerinde, mazeret alıyoruz’, ‘Hâkimimiz raporlu, mazeret alıyoruz’, ‘Hâkimimiz izinli, mazeret alıyoruz’ gibi durumlarda Avukattan kaynaklanan bir durum olmamakla sanki avukat mazeret veriyormuş gibi mazeret istenmektedir. Meslektaşlarımız da bu şekilde mazeret vermek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı. 

Sürelere uyulduğunu  çok nadir görüyoruz

Gaziantep Barosu Başkanvekili Melikşah Korkmaz, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Adalet Bakanımız bundan kısa bir süre önce ‘Biz tüm çalışmalarımızı yaptık. Hâkim ve savcılarla da oturduk. Ortalama süreleri belirledik. Bir davanın iki yüz günü ya da yüz günü aşmaması için hedef koyduk. Bu dava yüz birinci güne gelince, hakkında teftiş başlayacak, notu düşecek, gerekirse hâkim eğitime alınacak.’ şeklinde bir beyanda bulunmuştur. Ancak bu sürelere uyulduğunu çok nadir bir şekilde görüyoruz. Yine herhangi bir teftiş sonucu şu ana kadar bakanlıkça yayınlanmamıştır. 2019 tarihinde yayınlanan Türk Yargı Etiği Bildirgesi’nin tam ve eksizsiz olarak uygulanması gerekmekle, çalışma saatleri bakımından Gaziantep Adliyesinin hakim ve savcılar özelinde takibini yapmak meslektaşlar ve vatandaşlar için elzem duruma gelmiştir. Yeni Adli yılda çalışma saatleri konusunda saatlerce ilgilileri bekleyen avukat, kimseyi muhatap bulamayan vatandaş kalmayacak.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *