ANASAYFA arrow right Spor

Hakemler ve gözlemciler MHK'nın klasman değişikliğine kazan kaldırdı, AİHM'e başvurmayı düşünüyorlar

Hakemler ve gözlemciler MHK'nın klasman değişikliğine kazan kaldırdı, AİHM'e başvurmayı düşünüyorlar
YAYINLAMA: 25 Temmuz 2021 / 18.56
GÜNCELLEME: 25 Temmuz 2021 / 18.56

Çok sayıda hakem ve gözlemci, Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) talimat değişikliği ile klasmanları aynı anda açıkladığı ve de klasmanların nihai puan sistemine göre yapılmadığını dile getirerek Tahkim Kurulu'na başvurdu. Tahkim'in bu itirazı reddetmesi üzerine bazı hakemlerin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmayı düşündüğü belirtildi.
Akşam'dan Orçun Özateş'in aktardığı haberde; Tahkim Kurulu, öncelikle hakem Mustafa ÖğretmenoğluSerhat ÜrkmezMustafa AydınŞeref TaştanYusuf Şimşek ve Gözlemci İlkay Aydın'ın itirazlarını reddetti.
Bu itiraz eden isimlerin arasında en dikkat çeken hakem, bu sezon VAR kadrosunda yer alan Mustafa Öğretmenoğlu oldu. Öğretmenoğlu, klasmanların nihai puan sıralamasına göre düzenlendiğini ve maç sayısına bakıldığında kendisine haksızlık yapıldığını öne sürüyor.

VAR kadrosu dağılacak iddiası

Mustafa Öğretmenoğlu'nun itirazının reddedilmesinden sonrası nasıl bir yol izleyeceği ise merak konusu. İtiraz eden 6 kişiden bazılarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracakları iddiaları da var.

MHK, yaşanan gelişmeler sonrası VAR kadrosunda yer alan 6 hakemden 3'ünü atletik teste davet etti. Hakem camiası MHK'nın bu hamlesi sonrası VAR kadrosunun dağılacağını iddia etti.t24

Türkiye, gelişmekte olan 18 ülke arasında en kırılgan ekonomiye sahip 5. ülke

En düşük döviz rezervine sahip ülke Türkiye

Hollanda merkezli Rabobank, gelişmiş ülkelerde artan enflasyon beklentileri karşısında en kırılgan ülkeleri mercek altına aldı. Türkiye 18 yükselen ekonomi arasında en kırılgan beşinci ülke olurken, yüksek cari açığa, yüksek döviz borcuna ve düşük rezerve dikkat çekildi.

Hollanda merkezli Rabobank, gelişmiş ülkelerde artan enflasyon beklentilerinin gelişmekte olan ülkeler için yarattığı riski analiz eden bir rapor yayımladı. Raporda, "gelişmekte olan ülkeler kırılganlık ısı haritası" ve "gelişmekte olan ülkeler kırılganlık sıralaması" da paylaşıldı.

Sözcü'nün aktardığına göre gelişmiş ülkelerde yükselen enflasyon beklentilerinin Merkez Bankalarının atacağı adımlara ilişkin soru işaretleri yarattığına dikkat çekti.

Raporda, ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının varlık alımlarını azaltmaları, hatta faiz aratışına gitmelerinin, gelişmekte olan ülke ekonomileri için aşağı yönlü risk oluşturacağı belirtildi.

Türkiye 5. sırada

Gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki kırılganlıkları, döviz cinsi borçluluk, dış ticaret pozisyonu ve faiz riskleri başta olmak üzere çeşitli faktörleri hesaba katarak inceleyen banka, en kırılgan ülke olarak Arjantin'e işaret etti.

Türkiye, 18 ülkenin yer aldığı kırılganlık listesinde beşinci sırada yer aldı. Macaristan listede ikinci, Şili üçüncü, Kolombiya üçüncü oldu. Güney Afrika, Filipinler ve Brezilya, kırılganlıkta Türkiye'yi takip eden ülkeler oldu.

Kırılganlık endeksinde en iyi durumdaki ülkeler ise, Çin, Rusya, Taylanda, Güney Kore ve Hindistan olarak sıralandı.

En düşük döviz rezervine sahip ülke Türkiye

18 ülkenin yer aldığı ‘yükselen piyasalar' listesinde, Türkiye döviz rezervlerinin toplam ithalata oranının en düşük olduğu ülke olarak dikkat çekti. Raporda, döviz şoklarına karşı Meksika, Macaristan ve Türkiye'nin daha kırılgan olduğuna dikkat çekildi.

Döviz rezervlerinin ithalata oranı açısından ve dolayısıyla döviz şoklarına karşı dayanıklılık açısından en iyi durumda olan ülkeler ise Brezilya, Rusya ve Çin olarak sıralandı.

Kamu borcunda Türkiye 2. sırada

Türkiye, kamu borcunda yüzde 60'a yaklaşan döviz payıyla, bu alanda Arjantin'in ardından ikinci sırada yer aldı. Reel sektör borçları içinde de yüzde 50'yi aşan payla Türkiye, Meksika ve Arjantin'in ardından üçüncü sırada yer aldı.

Rezerv düşüklüğü ve döviz cinsi borçluluğun yüksekliği, Türkiye'yi kırılgan yapan faktörler arasında başı çekti.
Raporda, Türkiye, Arjantin ve Kolombiya'nın döviz borçları açısından görece kırılgan durumda olduğu belirtildi. Bu açıdan Çin, Tayland ve Hindistan'ın görece daha iyi durumda olduğuna dikkat çekildi.

Cari açıkta lider Türkiye

Kırılganlık açısından dikkate alınan ekonomik göstergeler arasında yer alan cari açığın milli gelire oranında Türkiye, 18 ülke arasında yüzde 5,5'lik açıkla en kötü durumdaki ülke oldu. Bu alanda Güney Kore, milli gelire oranla yüzde 5'lik cari fazla ile öne çıktı. Türkiye'nin ardından en fazla cari açık veren ülke, yüzde 3,8'lik oranla Kolombiya oldu.

Yıllık enflasyon oranında da Türkiye, Arjantin'in ardından en yüksek enflasyona sahip ülke oldu.

Ekonomik büyüme açısından Türkiye, Çin'in ardından en iyi durumdaki ülke oldu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *