ANASAYFA arrow right Güncel

Hak örgütleri: İstanbul Sözleşmesi’ne tarafız

Hak örgütleri: İstanbul Sözleşmesi’ne tarafız
YAYINLAMA: 22 Mart 2021 / 20.17
GÜNCELLEME: 22 Mart 2021 / 20.36
Altı hak örgütü, “Sözleşme’ye sahip çıkan kadın hareketinin yanında olduğumuzu ve birlikte bu sözleşmeye sahip çıkma mücadelesini sürdüreceğimizi ilan ederiz” diye seslendi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bir gece yarısı İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesene bir tepki de hak örgütlerinden geldi.

 “Sözleşme için mücadeleye devam edeceğiz”

“İstanbul Sözleşmesi’ne tarafız” diyen hak örgütleri şöyle seslendi:

“Yakın zamana kadar, hükümet organlarının Türkiye’nin bağlı bulunduğu tüm insan hakları mekanizmalarına gönderdiği eylem planları, periyodik raporlar içinde “Sözleşmeyi ilk onaylayan Devlet olma” söylemi sürdürülürken 20 Mart 2021 sabahında bir Cumhurbaşkanı Kararı ile Kadına Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden çekilme kararı Resmî Gazete’de yayınlandı. 

"Ev içi ve kadınlara karşı şiddetin önlenmesi ve nihayetinde ortadan kaldırılması konusunda yaşanan başarısızlıkları bir insan hakları sözleşmesine bağlamak, siyasi çıkarlar için insan onurunu koruyan, yaşam hakkını güvence altına almada yol gösteren bir sözleşmeyi feda etmek başarısızlığın üstünü örtmektir. İnsan Hakları Sözleşmeleri iç siyaset malzemesi yapılmamalıdır.

"İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek; 

  • Kadınları her türlü şiddete karşı korumaktan;
  • Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmaktan;
  • Kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kadınlarla erkekler arasında maddi (fiili) eşitliği sağlamaktan;
  • Ev içi şiddetin tüm mağdurlarının ve kadına yönelik şiddet mağdurlarının korunmasından vazgeçmektir.

"İnsan hakları örgütleri olarak, bu ülkede yaşayan kadınları ve ev içi şiddet riski altındaki herkesi koruyan İstanbul Sözleşmesi’nin tarafıyız ve sözleşmenin bütünüyle hayata geçmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz!

"Bu sözleşmeye sahip çıkan kadın hareketinin yanında olduğumuzu ve birlikte bu sözleşmeye sahip çıkma mücadelesini sürdüreceğimizi ilan ederiz."

Açıklamayı yapan hak örgütleri: Eşit Haklar İçin İzleme Derneği- Hak İnisiyatifi Derneği-İnsan Hakları Derneği-İnsan Hakları Gündemi Derneği – Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi-Yurttaşlık Derneği

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *