ANASAYFA arrow right Dünya

Hak örgütleri, “ABD’ye Kaşıkçı Mektubu” gönderdi

Hak örgütleri, “ABD’ye Kaşıkçı Mektubu” gönderdi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesine mektup yazan hak örgütleri, Cemal Kaşıkçı cinayetinin faillerinin bulun
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesine mektup yazan hak örgütleri, Cemal Kaşıkçı cinayetinin faillerinin bulunması için adım atılmasını talep etti.
ABD’de insan hakları ve ifade özgürlüğü alanında çalışan 11 örgüt, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesine, öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili mektup gönderdi.
Komite Başkanı Eliot Engel ile kıdemli üye Michael McCaul’a hitaben yazılan 14 Mart tarihli mektupta, Komiteden 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin faillerinin bulunması konusunda ilave adımlar atması talep edildi.
Komite Başkanı Demokrat Engel ve Cumhuriyetçi üye McCaul, daha önce de Kaşıkçı konusunda Trump yönetimine çağrıda bulunmuştu. Mektupta, ilgili kişilerin Komite tarafından oturuma davet edilmesinin, konunun aydınlatılmasına yardım edeceği vurgulandı.
Mektupta imzası bulunan örgütler şöyle: Bahreyn’de Demokrasi ve İnsan Hakları için Amerikalılar, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Freedom House, Önce İnsan Hakları, İnsan haklarını İzleme Örgütü (HRW), İnsan Haklarının Geliştirilmesi için Jacob Blaustein Enstitüsü, Açık Toplum Adalet İnisiyatifi, PEN America, Ortadoğu Demokrasi Projesi, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Robert F. Kennedy İnsan Hakları.
2 Ekim 2018'de gittiği Levent'teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binasına girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’yla ilgili 20 Ekim’de yazılı açıklama yapan Suudi Arabistan Krallığı, gazetecinin konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı’nın öldürülmesine dair 31 Ekim’de yaptığı basın açıklamasında şu bilgileri verdi:
“Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu'nda daha önceden yapılan planlama doğrultusunda Başkonsolosluk binasına girer girmez boğularak öldürülmüştür. “Kaşıkçı’nın cesedi, boğularak öldürülmesini müteakip yine önceden yapılan planlama doğrultusunda parçalanarak yok edilmiştir.”
Kaşıkçı’nın cesedinin bulunması çalışmaları kapsamında Yalova’da kazı yapıldı ancak bir sonuca ulaşılmadı.
Cemal Kaşıkçı gazeteci, yazar. 59 yaşındaydı.
Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Selman’a karşı muhalif görüşleriyle biliniyor ve Washington Post’ta da bu konuda yazıyordu. Muhammed bin Selman’ın reform uygulamalarını eleştirip tepki çekmesinin ardından geçen yıl ülkesini terk edip ABD’ye yerleşti.
Daha önce de Al Arab Yayın Grubu'nun genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Okaz ve Saudi Gazette de dahil olmak üzere Suudi Arabistan merkezli olan Arapça ve İngilizce yayın yapan çok sayıda gazetede çalıştı. Bir dönem de İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptı. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *