ANASAYFA arrow right Güncel

Hak arama özgürlüğü, bir uygarlık ve tarih mirasıdır

Hak arama özgürlüğü, bir uygarlık ve tarih mirasıdır
YAYINLAMA: 26 Haziran 2020 / 21.40
GÜNCELLEME: 27 Haziran 2020 / 11.51
Şarklı, suç duyurusu dilekçesinde,  “savuma yürüyüşü”nün haksız ve hukuksuzca engellendiğini ve suçun niteliğini arttıracak şekilde avukatların darp edildiğini kaydetti

Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı “Savunma yürüyüşü ”nün Ankara’da engellenmesi nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz Ergan ve kolluk kuvvetlileri hakkında “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme Hakkılarının ihlal edilmesi ve kasten yaralama” gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. 
Şarklı dilekçesinde, 60 Baronun birçok kez tehdit edildiğini, hakarete maruz kaldığını ve kolluk kuvvetleri tarafından pervasızca bir tutum ile darp edildiğini belirterek, “Olay sırasında emniyet güçleri Baro başkanlarını iteleyip engel olmaya çalıştığı sırada bir kaç Baro başkanına hiç çekinmeden yumruk ve tokat atarak darp etmiş, beni burnuma yumruk veya polis kalkanı ile vurmak suretiyle darp etmişlerdir. Bu durum emniyet tarafından çekilen görüntülerde, medyaya ve sosyal medyaya yansıyan görüntülerde mevcuttur” dedi.

‘Hak aramak, Anayasanın güvencesi altındadır’

Dilekçede Anayasa’nın 34. Maddesinin birinci fıkrasını ve AİHM’in 10. Maddesini hatırlatan Şarklı, anayasal hak olan barışçıl gösterinin ve yürüyüş hakkının hiçbir şekilde durdurulamayacağını ve engellenmeyeceğini vurguladı.  Şarklı, suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Hak arama özgürlüğü, bütün özgürlüklerin güvencesi ve yaptırımı olmak gibi bir özellik taşır. En demokratik olandan, en antidemokratik olana kadar hiçbir devlet düzeni böyle bir özgürlüğü tanımamazlık edemez. Bu özgürlüğün temel hak olma niteliği Anayasalarda yer almasından öte, insanlığın tarih boyunca verdiği savaştan ve kazandığı zaferlerden kaynaklanır. Bütün demokratik anayasaları etkileyen, ulusal ve uluslararası belgelerde yer alan hak arama özgürlüğü bir uygarlık ve tarih mirasıdır. Hak arama özgürlüğü salt bir muhakeme kuralı olmaktan öte, subjektif kamu haklarından bir temel haktır. Çağdaş siyasi görüşün ayrıcalıksız benimsediği, üzerine özenle titrediği, koruduğu, kolladığı ve gerçekleştirdiği bir değerdir. Ülkemizde her zaman hak arama Anayasa güvencesi altında bulunmuştur. Ancak hiçbir zaman Anayasa ile tanınan bu temel hakkın gerekleri tam ve eksiksiz yerine getirilmemiştir.”

‘Suç işlenmiştir’

Şarklı, suç duyurusunda, baro başkanlarına atılan her tokat ve yumruğun hukuka, adalete, kanun üstü bir disiplin olan Anayasaya ve bu Anayasanın altında sözleşmiş avukatlara atıldığını belirterek, “Baro Başkanlarının temel ihtiyaçlarını karşılamak için engellenmeleri, güneşin altında bekletilmeleri, etraflarının çevrilmesi, gece soğukta bekletilmeleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gönderilen çadırların kurulmasının engellenmesi ile barınma haklarının ellerinden alınması, gönderilen sandalyelerin alana sokulmaması, yağmurluk ve battaniyelerin alana sokulmaması polis devleti olduğumuzu, demokratik yollarla yönetilmediğimizi gözler önüne sermiş ve şüpheliler tarafından TCK 94’de belirtilen işkence suçu işlenmiştir” ifadelerine yer verdi. Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *