ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Haciz işlemi sıkıntı yaratır

Haciz işlemi sıkıntı yaratır
YAYINLAMA: 10 Mart 2021 / 13.44
GÜNCELLEME: 10 Mart 2021 / 13.44

Maliye Bakanlığı’nın vergi borçlarının tahsilatının hızlandırılması amacıyla ‘gerektiğinde haciz işlemi yapılmalı’ şeklindeki açıklaması tepkilere yol açtı. Vergi oranlarının yüksek olduğunu ve işletmelerin krizin etkisinden kurtulamadığını ifade eden Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Haşan Aktaş, “İşletmeler zaten zor durumda. Böyle bir uygulamayla kepenkler tamamen kapanır” dedi.

Kriz nedeniyle piyasanın durgunluğunun sürdüğünü ve üretimin çok düşük seviyelerde seyrettiğini söyleyen Aktaş, “İnsanlar zaten dükkan kirasını, elektriğini, suyunu, vergisini düzenli ödeyemiyor. İş yok. Çoğu işyeri kapalı. İşsizlik had safhada, bu kadar sıkıntı yetmiyormuş gibi bir de vergi borcu olanlara hacze gitmek acımasızlık olur. Zaten olsa ödeyecek. Üreten insana süre tanınmalı. Fırsat verilmeli ki çalışıp borcunu ödeyebilsin. Maliye böyle bir uygulamaya gitse bile tahsilat yapması çok zor, çünkü kimsede para yok. Haciz işlemiyle tahsilatı hızlandırmakla bir yere varılamaz, insanlar perişan olur” dedi. Kayıtlı esnafın üzerine daha fazla gidildiğinde kayıt dışıların çoğalacağını vurgulayan Aktaş, adaletli, ödenebilir, tabana yayılan bir vergi sisteminin şart olduğunu, insanların gücüne göre vergi vermesi gerektiğini söyledi.

2003 Yılı’nda uygulamaya konulacak olan Nereden Buldun Yasasıyla ilgili altyapının hazırlanamadığını belirten Aktaş, yasanın sağlıksız çıkmasının hiç kimseye fayda getirmeyeceğini, eski sıkıntıların devam edeceğini bildirdi. Yasanın alt yapısının hazırlanması gerektiğini hatırlatan Haşan Aktaş, “Yasanın alt yapısı hazırlanmalı. Kayıt dışılar ekonomiye kazandırılmalı. Yoksa bu gidişle ekonomi batar. Çünkü eski uygulamalar aynen devam eder. Faiz silme, taksitlendirmeye gitme, matrah artırma alanlarda ne yapılacaksa belirlensin” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *