ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Güzel günler için umutlara ihtiyaç var”

“Güzel günler için umutlara ihtiyaç var”
YAYINLAMA: 02 Eylül 2020 / 18.27
GÜNCELLEME: 02 Eylül 2020 / 18.27
Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 80. yıl dönümü, törenlerle kutlandı. Atatürk Bulvarı’ndaki Şehitler Anıtı’nda başlayan tören, İstasyon Meydanı’nda devam etti. Gaziantepli gazilere katılan Antakya, Osmaniye ve Kahramanmaraş’tan gelen gaziler birlikte şehir turu attı.

İstasyon Meydanı’ndaki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, kenti işgal eden Fransızlara karşı Antep halkının, 10 ay 9 gün amansız mücadele vererek kuşatmaya karşı koyup, modem ve güçlü Fransız ordusunu şehir dışına attığına dikkat çekti. Doğan, “Kurtuluş Savaşı’nın ilk kıvılcımı olan Antep Savunmasından ders almayan bazıları, hala Türkiye’yi maceraya sürükleme hayali peşindedir” dedi.

İstasyon Meydanında düzenlenen törene, açılış ve incelemelerde bulunmak üzere kentimize gelen Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, milletvekilleri Ali Özdemir, Mehmet Ay ve Hanifi Tiryaki ile Vali Erhan Tanju, Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Garnizon Komutanı Metin Özdeğirmenci, Şehitkamil, Şahinbey Belediye Başkanla» ve daire müdürleri ile vatandaşlar katıldı. Vali Tanju, Anakent Belediye Başkanı Doğan ve Garnizon Komutanı Özdeğirmenci’nin askeri tören jipiyle halkın kurtuluş gününü kutlamasının ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu, bir de halay gösterisi yapıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen krosta başarılı olan öğrencilere madalyaları Bakan Vural, Tanju, Özdeğirmenci ve Doğan tarafından verildi.

Anakent Belediye Başkanı Celal Doğan günün anlam ve önemiyle ilgili yaptığı konuşmasında savunma sırasında kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden herkesin savaşa katıldığını hatırlatarak An-tep’in içinde bulunduğu zor dönemi şu sözlerle aktardı: “10 Aralık 1920’de Lohanizade Mustafa Nurettin Bey, ‘Bütün kuşlar konacak dal, yuva yapacak çatı bulamadıkları için Antep’i terk ettiler’ diyordu. Bu şartlar altında kuşatmayı yarmaktan başka çare kalmamıştı”.

Nihayetinde Antep halkının, 10 ay 9 gün süren kuşatmaya karşı koyarak modern ve güçlü olan Fransız ordusunu şehir dışına attığını belirten Doğan, “Daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Antep’e Gazilik unvanı verdi. 80 Yıl önce bugün, son Fransız askeri Gaziantep’i terke-derken, o günü yaşayanlar yazdıkları destanı gururla izleyip bize bıraktıkları efsaneyi noktalamış oluyorlardı” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *