ANASAYFA arrow right Siyaset

Güvenlik Soruşturması Teklifi yeniden düzenlenecek

Güvenlik Soruşturması Teklifi yeniden düzenlenecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
AYM tarafından iptal edilen kamuya girişte güvenlik soruşturması uygulamasını yeniden yasallaştırmaya çalışan AKP, ilgil
AYM tarafından iptal edilen kamuya girişte güvenlik soruşturması uygulamasını yeniden yasallaştırmaya çalışan AKP, ilgili düzenlemeyi torba yasadan çıkardı. Teklif yeniden düzenlenecek.
AKP’nin hazırladığı tasarıda yer alan memuriyete girişte “güvenlik soruşturması” getirilmesine ilişkin düzenleme, AKP’nin önergesi ile torba yasadan çıkarıldı. Söz konusu teklif yeniden düzenlenecek.
TBMM’de görüşülen torba kanun teklifi kapsamında, “İlk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar hakkında yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hükümlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin” maddeler yer alıyordu.
Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, AKP’li vekiller, 18 maddelik torba kanun teklifinde güvenlik soruşturmasını yeniden düzenleyen hükümlerin çıkarılması için önerge verdi.
Önergede ilgili maddelerin yeniden düzenleneceği gerekçe olarak gösterildi.
MHP’li Bülbül: Aranan şartlarda olmalı
Güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifinin torba yasadan çıkarılması üzerine MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül şöyle konuştu:
“Devlet memurluğuna girişte yapılmasına ilişkin bir düzenlemenin torba yasadan çıkarılsa da MHP olarak güvenlik soruşturmasının memuriyete giriş sürecinde aranan şartlarda olması gerektiği görüşündeyiz. Güvenlik soruşturmasının objektif kriterler ile bu defa bir ‘kod kanun’ olarak mevzuatımızda yer alması gerektiği kanaatindeyiz. Grubumuz bu süreci dikkatle takip edecek.”
Muhalefet karşıydı
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen teklife CHP, HDP ve İYİ Parti şerh düşmüştü.
BirGün’de yer alan habere göre, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu gelişmeyi “müjde” olarak duyurdu.
Gergerlioğlu, “Kamuoyuna ve mağdur gençlere güzel bir haber oldu. Güvenlik soruşturması düzenlemesi torba yasadan çıkarıldı. Muhalefetin etkin itirazı, komisyondaki büyük vicdani ısrarımız netice verdi. Herkes için hukuk istiyoruz. Umarım bu OHAL zorbalığını yeniden TBMM gündemine getirmezler” dedi.
AYM iptal etmişti
Devlet Memurları Kanunu’nda, devlet memurluğuna alınacaklar için genel şartlar arasında sayılan “Güvenlik soruşturması/arşiv araştırması yapılmış olmak” ibaresi, Anayasa Mahkemesinin 29 Kasım 2019 tarihli kararıyla iptal edilmişti.
Daha sonra hazırlanan teklif ile güvenlik soruşturmalarını yapacak mekanizmalar, “MİT, emniyet ve mahalli mülki idari amirlikleri” olması öngörülüyordu. İlk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar hakkında da güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yapılması düzenleniyordu.
Bu kişilerde “Anayasaya ve devlete sadakat ve bağlılık, terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmamak, örgütlere yardım etmemek, propagandalarını yapmamak” gibi ilkelerin aranacağı belirtiliyordu. Bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *