ANASAYFA arrow right Ekonomi

Güven endeksi verileri kötü gidişin göstergesi

Güven endeksi verileri kötü gidişin göstergesi
YAYINLAMA: 03 Mayıs 2020 / 20.45
GÜNCELLEME: 03 Mayıs 2020 / 20.45
Türkiye İstatistik Kurumu, Nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre Mart ayında yüzde 91,8 olan Ekonomik Güven Endeksi yüzde 44,1 azalarak Nisan ayında yüzde 51,3’ düştü

Güven endeksi sonuçları Sabah’a değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, yaptığı açıklamada, “Güven endeksinin 100 puanın altında olması ekonomik politikaların ve uygulamaların kötüye gidişinin göstergesidir. Vatandaş ve esnaf ekonominin yönetimini hane gelirine ve alım gücüne etkisi üzerinden değerlendirmekte; 2018 den bugüne kadar artan gıda fiyatlarını, enflasyon karşısında eriyen alım gücü ile ilgili umutsuz olduğunu göstermektedir” şeklinde konuştu.
Salgın nedeniyle su, temizlik malzemeleri ve enerji maliyetleri arttı
COVİD-19 salgını nedeniyle su, temizlik malzemeleri ve enerji maliyetlerinin arttığı tespitinde bulunan Aydın, “Mart ayı gıda enflasyon rakamlarına bakıldığında TÜİK verilerine göre gıda üretici fiyatlarının yüzde 17,39 oranında zamlandığını görüyoruz. Bir de bunlara yüzde 100’lerin üzerinde zamlanan dezenfektan ve artan temizlik kimyasalı ihtiyacını eklediğimizde, asgari ücret ile temel ihtiyaçlarını karşılayamayan bu aylarda alım gücü açısından oldukça sıkıntılı bir döneme girdi” şeklinde açıklamada bulundu. 
Gıda güvencesi iktidarın temel görevidir
Gıda güvencesi iktidarların vatandaşlarına karşı en temel ödev ve sorumluluğu olduğunu anlatan Aydın, “Gıda güvencesi; vatandaşların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli olan beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan sürekli erişebilmeleri durumu demektir. Devletler tarım, gıda, hayvancılık ve iktisadi politikaları ile vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak nitelik ve miktarda gıdayı sağlamalı; işsiz ve yoksul kesim dâhil herkesin bu temel hakka erişmelidir. Covid 19 günlerinde bile sokakta çöpten gıda toplayan insanları görüyor, gıda güvencesinin iktidarın temel görevi olduğunu tekrar hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı.
Her şey yolundaymış gibi yapmak mümkün değil
Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Merkezi yönetimler ve tek merkezden yönetilen yapıların böyle krizlerde aslında ne kadar hantal ve işlevsiz olduğunu tekrar gördük. Bir merkezden 783 bin kilometre yaşayan 85 milyon insana gıda, maske ve yardım sağlamaya çalışmak işlevsel ve etkin değildir. Birçok insan halen maskeye ulaşamadı, en temel kişisel koruyucuya erişemedi. Satışı da yasak; vatandaş ne yapacak? Bakkala kasaba, işine gücüne nasıl gidecek? Belediyelerin yardım toplaması ve dağıtması engellendi, hepsini merkezi olarak yönetmeye çalışıldı, peki sonuç? Binlerce insan zaten açlık sınırındayken şimdi temel gıda ihtiyaçlarına bile erişmiyor. Milyonlarca insan maske bulamadığı için kontamine maskeleri defalarca kullanmak zorunda kalıyor. Kolonya ve dezenfektanlar hem dövizden hem de artan talepten dolayı el yakarken, temel gıda ihtiyaçlarını karşılamak, azalan maaşlar ve artan zamlarla imkânsızlaşırken; her şey yolundaymış gibi yapmak mümkün değil.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *