ANASAYFA arrow right Dünya

Gürcistan’ın İlk Kadın Cumhurbaşkanı: Salome Zurabişvili

Gürcistan’ın İlk Kadın Cumhurbaşkanı: Salome Zurabişvili
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.25
Eski diplomat Salome Zurabişvili, Gürcitan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi. Gürcitan'da parlamentodaki kadın oranında
Eski diplomat Salome Zurabişvili, Gürcitan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi. Gürcitan'da parlamentodaki kadın oranında dünyada 123'üncü sırada yer alıyor.
Cumhurbaşkanı'nın son kez halk tarafından seçildiği Gürcistan'daki seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 59,6'sını alan eski Dış İşleri Bakanı Salome Zurabişvili cumhurbaşkanı oldu.
Rakibi Grigol Vaşadze ise oyların yüzde 40,4'ünü aldı.
Seçime bağımsız aday olarak katılan Zurabişvili'yi Gürcü Rüyası Partisi tarafından destekliyordu. Vaşadze iktidardaki Birleşik Ulusal Hareket Partisi tarafından aday gösterilmişti.
Görevdeki Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili yeniden aday olmayacağını duyurmuştu.
Zurabişvili, resmi sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Gürcistan halkının önemli bir prensip kararı aldığını" ve "geçmişi nihai olarak ve kararlı bir şekilde geride bıraktığını" söyledi.
Zurabişvili: Kadınlar uzlaşma
sağlamada daha başarılı
Euronews'e verdiği özel röportajda Zurabişvili, halk tarafından doğrudan seçilmiş olmasının sahip olduğu etkiyi artıracağına da dikkat çekti ve uluslararası ilişkiler konusundaki deneyimlerinin büyük bir avantaj olduğunu da söyledi. Dünya üzerindeki 10 kadın cumhurbaşkanı olmasının Gürcistan'ı uluslararası sahnede öne çıkaracağını söyleyen Zurabişvili, kadınların uzlaşma sağlama konusunda erkeklere oranla daha başarılı olduğu görüşünde:
"Bu aynı zamanda Gürcistan içerisindeki görevim için de çok önemli. Ülke içinde uzlaşma sağlamalıyım. Çünkü seçimler ve öncesi çok sert siyasi çatışmalara sahne oldu. Bir uzlaşma dönemine girmemiz gerekiyor. Bunu sağlama yolunda kadınlar erkeklere göre başarılı olabilir."
Parlamenter sisteme geçildi
3,5 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 56'sının oy kullandığı Gürcistan'daki ikinci turda oy verme işlemini izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri oylamada usulsüzlük yapılmadığını belirtti.
Hararetli geçen seçim kampanyası sırasında Zurabişvili kendisinin ve çocuklarının ölümle tehdit edildiğini söylemişti. İçişleri Bakanlığı ihbarın değerlendirileceğini açıkladı. Oylamadan kısa süre önce eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin partisinin yeniden iktidara dönmesinin önlenmesinin talep edildiği gösteriler düzenlenmişti. Büyük gösteriye yaklaşık 90 bin kişinin katıldığı bildirilmişti.
Aralık'da göreve başlayacak
Gürcistan'ın ilk kadın cumhurbaşkanı Aralık ayı ortasında göreve başlayacak. Gürcistan'da cumhurbaşkanı son kez halk tarafından doğrudan seçildi. Referandumda onaylanan Anayasa reformuna göre cumhurbaşkanı oylaması bundan böyle seçiciler meclisinde yapılacak . Görev süresi altıdan beş yıla indirilen cumhurbaşkanının yetkileri temsil düzeyine indirilecek.
Yeni anayasa ile, Gürcistan'ın parlamento hükümetine geçişi tamamlayacak.
Gürcistan'da kadın hakları
* Gürcistan anayasasına göre ortaöğretim zorunlu. Buna rağmen Gürcistan'da, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre erken evlilik oranı çok yüksek. Örneğin 2012 yılında 13-15 yaşlarında 7400 kız çocuk evlilik gerekçesiyle okuldan alındı.
* Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) tarafından yayınlanan "Siyasette Kadın 2017" haritasına göre Gürcitan'da parlamentodaki kadın oranı dünya sıralamasında 123'üncü sırada.
* İnsan Hakları Merkezi'nden Aleko Tskitishvili "Erken evlilik Gürcistan'da ciddi bir sorun. Özellikle de geleneksel topluluklarda. Toplumun gelenekleriyle yasalar birbirine uymuyor" dedi.
* Yeni yayımlanan bir ankete göre Gürcü ailelerinde kadınlar, erkeklere göre daha yüksek maaş alıyor. Bunun sebeplerinden biri "erkek işi" olarak bilinen tarım ve sanayi alanlarındaki faaliyetlerin zamanla yok olması.bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *