ANASAYFA arrow right Röportaj

Günümüzün en yaygın ağız sorunu diş eti hastalığı ve diş çürükleridir

Günümüzün en yaygın ağız sorunu diş eti hastalığı ve diş çürükleridir
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.30
Şahinbey Ağız ve Diş Merkezi Başhekimi Hüseyin Bayhan, günümüzün en yaygın ağız sorununun diş eti hastalığı ve diş çürükleri olduğunu söyledi.
Şahinbey Ağız ve Diş Merkezi Başhekimi Hüseyin Bayhan, günümüzün en yaygın ağız sorununun diş eti hastalığı ve diş çürükleri olduğunu söyledi.

Bayhan, hasta sayısı, hekim sayısı ile ilişkilendirildiğinde açılan polikliniklerin yetersiz kaldığını belirtti. Yaşlandıkça insanlarda diş kayıplarının arttığına dikkat çeken Bayhan, “Yaş ilerledikçe artan periodontal hastalıklar sonucu diş kayıplarında artış görülür. Medikal problemi olan hastalar da bu oran artabilir. Ayrıca dişlerde aşınmada sık görülen bir problemdir” dedi.
Sabah-Şahinbey Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde kaç personel görev yapıyor ve bu personel sayısı yeterli mi?
Bayhan-Hastanemizde hizmet alımı dahil olmak üzere 197 personel görev yapıyor. Personel sayımız yeterli olmasa da fedakarlıkla bu hizmeti vermeye devam etmekteyiz.
Sabah-Diş sağlığı merkezi olarak Gaziantep geneline mi yoksa, Şahinbey’e mi hitap ediyorsunuz ve günde kaç hasta tedavi oluyor?
Bayhan-Hastanemizde çevre il ve ilçelerden gelenlere de hizmet veriyoruz. Sadece Şahinbey’e hizmet vermiyoruz. Günde ortalama 1500 hasta girişi oluyor. Bunların 1000 tanesi randevulu hastalardan oluşuyor. Hizmetimiz 24 saat devam etmektedir. Saat 17:00’den sonra nöbetçi polikliniği başlıyor ve sabah saat 08:00’e kadar devam ediyor.
Sabah-Türkiye’de ağız ve diş bakımına yeterince önem verilmediğini biliyoruz. İstanbul Üniversitesi Cerrah Paşa Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın yaptığı araştırmaya göre, dişlere en çok önem verenlerin öğrenci ve memurlar olduğu tespit edilirken, emeklilerin ve kadınların hiç önemsemediği tespit edilmiş. Gerçekten de öyle mi, bunun eğitimle alakası var mı?
Bayhan-Bence kişinin aldığı eğitimin bu konuda farklı etkisi olabilir. Fakat oral hijyen eğitimi bu konuda daha etkili. Tabii bu da bilinçli anne ve babadan geliyor. Diş fırçalama okulda öğrenilmesi gereken bir temizlik değildir. Süt dişlenme döneminde anne ve baba tarafından kazandırılır ve hayat boyu düzenli bir şekilde devam edilmesi gerekir. Sosyo-ekonomik durum da bu konuda etkilidir. Toplumumuzda bunu bahane göstererek sağlığını hiçe sayan çok örnek görebiliriz.
Sabah-Günümüzün en yaygın diş hastalığı hangileri ve tedavileri neler?
Bayhan-Diş eti hastalıkları ve diş çürükleridir tabiî ki. Hatta diş eti hastalığı sadece diş hekimliği için değil, tüm branşlar arasındaki en çok karşılaşılan hastalıklardandır. İlerlemiş çürüklerde ve diş eti hastalıklarında diş hekimi tarafından tedavi uygulanır. Bunun idamesi için ise bireylerin oral hijyenine dikkat etmeleri düzenli şekilde diş hekimi kontrolüne gitmeleri gerekiyor.
Sabah-Mesela bazı insanlarda diş çürümeleri erken yaşlarda başlıyor, bunun nedeni küçük yaşlarla yediğimiz şekerli yiyecek ve içecekler midir?
Bayhan-Şekerli yiyecekler ve asitli içecekler dişlerdeki çürük oluşumunu arttırabilir. Yapışkan tarzda tüketilen şekerlemeler, asitli içecekler, yoğun şeker içeren gıdalar yenildikten sonra dişler güzel şekilde temizlenmeli. Şekerli gıdaların dişlerin üzerinde uzun süre kalmasına izin verilmemeli. Bu sadece çocuk yaşlarda değil, her yaşta geçerlidir. Fakat çocuklar daha çok dikkat etmeli. Süt dişleri yapısal olarak daimi dişlerden daha zayıftır. Form olarak girinti ve çıkıntılar daha fazladır. Çocuklar dişlerin temizliğini yeterince yapamayabilir. Bu sebepten çocuk yaşlarda dikkat edilmezse ağızda birçok çürük görülebilir.
Sabah-Koruyucu diş hekimliği ne demek?
Bayhan-Koruyucu diş hekimliği çocuğun sağlıklı bir ağza kavuşmasını ve sağlığın devamını amaçlayan uygulamadır. Bunların başında diş oluklarının doldurulması (Fissürsealent) flor uygulamaları, koruyucu ortodontik tedaviler, diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması (parmak emme vs) gibi tedaviler var.
Sabah-Gaziantep’te önüne gelen diş muayenesi veya poliklinik açılıyor. Sizce bu kadar poliklinik açılması doğru mu ya da diş sektörü iyi bir kazanç kapısı diyebilir miyiz?
Bayhan-Bu ifade biraz yanlış olabilir. Çünkü biz fakülteden mezun olduğumuzda zorunlu bir devlet görevimiz yok. Mesleğimizi icra etmemiz için ya atamalara başvurup devlet memuru olacağız, ya da kendi polikliniğimizde veya özel bir poliklinikte çalışmamız gerekiyor. Hasta sayısı hekim sayısı ile ilişkilendirildiğinde bu sayı az bile gelebilir. Şu anda özel bir muayene açmak için belirli koşullar gerekiyor. Bu koşullar sağlandıktan sonra bu sayının artmasını şehrimiz için kazanç olarak görüyorum.
Sabah-Vatandaşa sağlıklı bir diş için neler önerirsiniz?
Bayhan-Sağlıklı dişler için belirli seviyede oral hijyene sahip olmalı. İnsanlar günde iki kedişlerini fırçalamalı. Gece dişler fırçalandıktan sonra yatılmamalı. Beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli, yapılacak tedaviler için diş hekimine başvurmalı ve 6 ayda bir şikayeti olmasa da kontrole gidilmeli
Sabah-Yaşlanan insanların dişleri neden dökülür ve diş yaptırmak isteyen yaşlılara ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz?
Bayhan-Yaşlandıkça diş kayıplarının arttığı bilinen bir olgudur. Yaş ilerledikçe artan periodontal hastalıklar sonucu diş kayıplarında artış görülür. Medikal problemi olan hastalarda bu oran artabilir. Ayrıca dişlerde aşınmada sık görülen bir problemdir. Bu olgular yaşlılarda oral fonksiyon bozukluklarına neden olabilir ve protez aşamasında hastalarımızın sabırlı olmasını, bu safhanın meşakkatli bir süreç olduğunu ve kendileri için en iyi şekilde hizmet vermeye çalıştığımızı bilmelerini isterim. Erkan Günyolu-Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *