ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Güneydoğubirlik fıstık alımında şoka uğradı

Güneydoğubirlik fıstık alımında şoka uğradı
YAYINLAMA: 05 Temmuz 2020 / 17.10
GÜNCELLEME: 05 Temmuz 2020 / 17.10
Güneydoğubirlik’in, alım kampanyası çerçevesinde şu ana kadar sadece 70 ton gibi çok düşük miktarda Antepfıstığı satın alabildiği belirtildi. Devletin alım politikasına ve ödeme durumuna güven duymayan üreticinin tüccarı tercih ettiği belirtildi.

Bir süre önce yalnızca merkezde Antepfıstığı alımları başlatan Güneydoğubirlik, 2 milyon 600 ile 2 milyon 700 bin lira arasında değişen fiyatla fıstık satın alırken, üreticinin eline net olarak 2 milyon 450 bin lira geçtiği açıklandı. Serbest piyasanın bu rakamın 50 ile 100 bin lira altında olduğunu hatırlatan Müdür Vakkas Korkmaz, “Amacımız çiftçiyi tüccara boğdurmamak. Şu an alım yaptığımız için fiyatlar bu şekilde seyrediyor. Aksi halde tüccar piyasayı daha da düşürür ve çok ucuz fiyattan üreticinin elinden malını satın alır. Biz tüccara bu fırsatı vermedik. Ancak satın alınan ürün miktarı 70 ton ve 80 milyar ödeme yaptık. 80 Milyar liraya daha ihtiyacımız var. Fazla ürün gelmezse bunların parasını da burada kendimiz ödeyeceğiz, ayrıca kredi talep etmeyeceğiz. Çünkü miktar çok az” dedi.

Bu yıl Antepfıstığı rekoltesinin çok düşük olduğunu, mevcut ekonomik sıkıntılar nedeniyle de üreticinin ürünlünü yaşken, sattığını belirten Korkmaz, depolarında geçen yıldan kalma 4 bin ton Antepfıstığı bulunduğunu, bunun 150 tonunu iç yaparak iç piyasaya sattıklarını açıkladı. Halen Hazine’ye 7 trilyon borçlu olduklarını ifade eden Korkmaz, yıllık yüzde 25 faizle aldıkları krediden dolayı bu yıl 1 trilyon 170 milyar lira faiz ödediklerini bildirdi.

Henüz dış piyasaya ürün satmadıklarını bildiren Korkmaz konuşmasına şöyle devam etti: “Pazar arayışımız sürüyor. Önümüzdeki günlerde bir Ortadoğu gezisi düzenlemeyi düşünüyoruz. Fakat bir yanda süren savaş bizi sıkıntıya soktu. Özellikle Suriye’nin Antepfıstığı tüketimi çok fazla, bu nedenle ülkeyle irtibata geçerek satmayı planlıyoruz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *