ANASAYFA arrow right Yaşam

Güncel sanat, geçmişle gelecek arasındaki bağdır

YAYINLAMA: 11 Kasım 2022 / 19.26
GÜNCELLEME: 11 Kasım 2022 / 19.26
Anadolu Uygarlıkları ve Sanat Üzerine Paneli düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde hazırlanan "Anadolu Uygarlıklarından İzler Anadolu’da” projesi kapsamında Anadolu Uygarlıkları ve Sanat Üzerine Paneli düzenlendi. 

GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe; Prof. Dr. Aydın Ayan, Prof. Dr. Adnan Tepecik, Prof. Dr. Alaybey Karoğlu, Ressam ve Şair Bünyamin Balamir ve Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay panelist olarak katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay, plastik sanatın Türkiye’deki öncüleri olan sanatçıları GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Prof. Dr. Atalay, görsel sanatların GAÜN’ün şehirle entegrasyonunda büyük rol oynadığı yönündeki düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.

Panel Oturum Başkanı Prof. Dr. Aydın Ayan, Anadolu’nun bir açık hava müzesi olduğunu ifade ederek, Anadolu’da çok sayıda arkeoloji ve mozaik müzenin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ayan, “Mustafa Kemal Atatürk daha Kurtuluş Savaşı verirken Sakarya Meydan Savaşı Muharebesine gitmeden hemen önce Ankara’da geride kalan arkadaşlarına kalede Anadolu Medeniyetleri Eti Müzesi niteliğinde bir müze kurun demiştir. Bu müthiş bir öngörüdür, bir devletin lideri olacak kişinin devletin kuruluşunda düşündüğünü gösterir. Nitekim Meydan Muharebesi’ne giderken Eti müzesini kurun demiştir. Gecen yıl müzenin 100’üncü yılını kutladık” şeklinde konuştu.

Güncel sanatın geçmişle gelecek arasındaki bağ ve sanatın temel sorunlar üzerine düşüncelerini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Adnan Tepecik, öğrencilere ve sanatçı adaylarına muhteşem bir zenginlikle beslenebileceği kaynaklar teşkil etmesi bakımından paneli anlamlı ve önemli bulduğunu belirtti.  Prof. Dr. Tepecik, “Sanatın gelenekten yararlanma sorunu öteden beri tartışılan bir konu. Geleneğin zengin ve bereketli bir bahçe olduğu, Anadolu ve Türk kültüründen yararlanarak çağdaş sanatta ya da güncel sanatta yeni bir dilde, yeni bir solukta ve yeni bir estetik anlayışta ortaya çıkmasını arzu ediyoruz” dedi.

Proje Koordinatörü Siret Uyanık ise konuşmasında, paneli Gaziantep’te yapmanın onurunu yaşadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:  “Anadolu Uygarlıklar Projesi, 2019 yılında İstanbul Arkeoloji Müzelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla başladı. İstanbul, Sofya, Filibe, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi olmak üzere; 5 konser, konferans, paneller ve sempozyumlardan oluşan Anadolu Uygarlıklar Projesi, büyük bir projedir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” 

Ressam ve Yazar Bünyamin Balamir de uygarlık ve sanat ilişkisine değinerek, katılımcılara deneyimlerini aktardı.

Yoğun ilgi gören panelde, konuşmacılar öğrencilerin sanat hakkındaki sorularını yanıtladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *