ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gübre fiyatları yüzde 22 arttı

Gübre fiyatları yüzde 22 arttı
YAYINLAMA: 17 Mart 2023 / 12.46
GÜNCELLEME: 17 Mart 2023 / 12.46
Gübre fiyatları geçen yıla göre yüzde 22 artarken, gübre satışlarının tohum ekim zamanı olmasına rağmen düşük olduğu ifade edildi.

Gübre piyasasındaki kartelleşmeyle fiyatların dolara endeksli olarak sürekli arttığı, fiyatların yüksek olmasının satışları olumsuz etkilediği vurgulandı.

Gübre piyasasına kartel hakim

Gaziantep’te halen 38 gübre bayi bulunduğunu hatırlatan Topuzlar Gübre Bayi sahibi Haşan Topuz, devletin yanlış politikasından dolayı gübre fabrikalarını bilinçli olarak elden çıkarıp, piyasayı özel sektöre peş çek çektiğini ve yine bu kesime destek amacıyla gübre ithalatına 10 bin ton kota konulduğunu açıkladı. Hükümetin yalnış politikası nedeniyle Toros Gübre gibi firmaların sektörde kartelleştiğini ve her hafta gübreye zam yapıldığını söyleyen Topuz, “Gübre piyasasında fiyatları Toros Gübre belirliyor. Her hafta gübreye zam yapılıyor. Dolara endeksli artış sürekli var. Ancak dolar düştüğünde  fiyatlar düşmüyor. Yerinde sayıyor. Geçen yıl dolar bu sıralarda bir milyon 700 bin liraydı, 20-20 kompoza taban gübresi torbası 14 milyon liraydı. Şimdi aynı gübrenin torbası 16 milyon  500 bin. Dolar ise bir milyon 500 bin. Görüldüğü gibi gübre fiyatında düşüş yok. Piyasada yeterli denetim de yok” dedi.

Gübre çiftçiye pahalıya mal oluyor

Yerinde 168 bin lira olan üre gübresinin çiftçiye kilosunun 362 bin liradan yansıdığına dikkat çeken Gübre Bayi Haşan Topuz, böyle olunca ürünün çiftçiye maliyetinin arttığını kaydetti.

 

 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *