ANASAYFA arrow right Ekonomi

GTB’nin 388 bin ton rekolte açıklaması spekülatif amaçlı

GTB’nin 388 bin ton rekolte açıklaması spekülatif amaçlı
YAYINLAMA: 05 Temmuz 2020 / 21.09
GÜNCELLEME: 05 Temmuz 2020 / 21.35
Gaziantep’in markası haline gelen Antepfıstığında hasat zamanı yaklaşırken, kurumlar tahmini fıstık rekolteleri konusunda açıklama yapmaya başladı. 

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Türkiye geneli tahmini Antepfıstığı rekoltesinin 280 bin ton olacağını ifade ederken, Gaziantep Ticaret Borsası ise Türkiye geneli tahmini Antepfıstığı rekoltesinin 388 bin ton olacağını açıkladı.

Rekolte tahmininin netlik kazanması önem arz ediyor

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, açıklanan tahmini Antepfıstığı rekoltelerini değerlendirirken, Gaziantep fıstığı rekolte tahminlerinin çiftçileri şaşırttığını kaydeden Deniz, “Tahminlerin bu kadar farklı olması çelişkiye yol açarken, spekülatif piyasalara meydan verecektir. Dolayısıyla yıllarca verilen emek ve altından kalkılamayacak girdilerle üretim yapmaya çalışan çiftçilerimizin emeğinin heba olmaması için rekolte tahmininin netlik kazanması önem arz ediyor” dedi.

Hangi verilerin kullanıldığı merak ediliyor

Başkan Deniz, Gaziantep fıstığı rekolte tahminlerinin çiftçileri şaşırttığına dikkat çekerken, “Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bilimsel verilerle ve kayıtlarla yaptığı ülke genelinde tahmini 280 bin ton Antepfıstığı rekolte tespitinin ardından Gaziantep Ticaret Borsası’nın açıkladığı 388 bin ton tahmini rekoltenin nasıl yapıldığı, tahminde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü haricinde hangi verilerin kullanıldığı merak konusu olmuştur. Tahminlerin bu kadar farklı olması çelişkiye yol açarken, spekülatif piyasalara meydan verecektir. Dolayısıyla yıllarca verilen emek ve altından kalkılamayacak girdilerle üretim yapmaya çalışan çiftçilerimizin emeğinin heba olmaması için rekolte tahmininin netlik kazanması önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerimiz, piyasayı etkileyecek şekilde aşırı yüklü fıstık götürmemeli

Antepfıstığının hem aroması hem de tadı bakımından dünyada sevilen bir lezzet haline geldiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, Gaziantep’te Antepfıstığı üretimi yapan çiftçi sayısının 15 bin civarında olduğunu vurgularken, konuşmasına şöyle devam etti: “Her yıl üretimi yapılan alanlarımız ile ekili-dikili ağaç sayımız artmaktadır. Dolayısıyla üretim yapılan alan ile ekili-dikili ağaç sayısı ne kadar artarsa rekoltemizde o oranda artmaktadır. Geçen yıl fıstığın yok yılı iken bu sene var yılı. İnşallah çiftçilerimizin yüzü bu sene gülecek. Ancak Antepfıstığı rekoltelerinde yapılan değişik açıklamalar üreticilerimizin kafalarını karıştırmaktadır. O nedenle rekolte tahmininin bir an önce netlik kazanması büyük önem arz ederken, çiftçilerimizin aniden paniğe kapılıp piyasayı etkileyecek şekilde aşırı yüklü fıstık götürmemelerini, yaptıkları girdi masraflarını düşünerek adım atmalarını ve fıstığın ‘İki yılda bir ürün veren’ mahsul olduğunu hatırdan çıkarmamaları gerektiğini tavsiye ederim.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *