ANASAYFA arrow right Sağlık

Grip ile Covid-19’u birbirinden ayırmak için test yaptırılmalı

Grip ile Covid-19’u birbirinden ayırmak için test yaptırılmalı
YAYINLAMA: 03 Aralık 2021 / 20.07
GÜNCELLEME: 03 Aralık 2021 / 20.12
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, gribal enfeksiyon ile koronavirüsün semptomlarının birbirine benzediğini dolayısıyla ikisini birbirinden ayırt etmek için test yapılması gerektiğini söyledi.

Tarla, “Grip ile Covid-19 benzer semptomlar gösterdiğinden ikisini birbirinden ayırmak oldukça zor. İkisini birbirinden ayırt etmek için tek yol test yaptırmak. Bu dönemde hangisinin arttığını tespit etmek zor olduğundan mutlaka test yapılmalı. Ancak test yapılan merkez sayısı azaldı, insanlar aşılanmıyor ve aşılanma oranlarımız çok düştü” ifadelerini kullandı.

PCR dışındaki hızlı testlerin Türkiye’ye yaygınlaşması gerektiğini kaydeden Başkan Tarla, “Varyant virüsü çıkması aşı eşitsizliğinden kaynaklıyor ve Türkiye’de aşılanma oranı düşük. Eğer toplumun yüzde 80’ini aşılanmazsa varyant artacak. Çünkü havalar soğudu ve herkes kapalı alanlara kapandı. AVM girişlerinde aşı sorgulaması var, ama kafe ve diğer mekânlarda herhangi bir aşı sorgulaması yok. Bu da doğal olarak hem grip hem Covid-19 yayılmasını artırıyor. Bu yayılma artıkça da bu semptomlara başvuru sayısı artıyor” şeklinde konuştu.

Aşı olmayanlarda ciddi vakalar görülüyor

Tarla, aşılama politikasının iyi uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi. “Sadece Sağlık Bakanlığı’nın ‘Aşınızı olun’ olun demesi yetmez ki tüm bakanlık ve birimlerinin bir aşı politikasının olması lazım ve bunun ulaşılabilir ve yaygın hale getirilmesi önemli. Örneğin 18 yaş altı çocuklara aşı için ebeveyn onayı gerekiyor. Ebeveyn onayı E-nabızdan gerekiyor. İnsanlar aşılamanın önemini çok fark edemiyor. Çünkü insanlar ‘Aşılandık da ne olacak’ gibi bir algı oluşturdular. Ama öyle bir durum yok, aşı olmayanlar da ciddi vakalar görülüyor” tespitinde bulundu.

Açıklanan vaka sayıları dünyada en yüksek rakamlar arasında

Ülke genelinde ki vaka oranlarına ve ölüm sayılarına değinen Tarla, açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığını ve pandeminin başından beri gerçek vaka sayılarını öğrenemediklerini belirtti. “Şu an açıklanan vaka sayıları dünyada en yüksek rakamlar arasında. Aşılanma yapılmasına rağmen vaka sayıları bu rakamlardaysa demek ki bir yerlerde ciddi hatalar var. Ölüm oranlarımız çok yüksek ve test merkezleri düşmesine karşın yüksek vaka oranlarına ulaşıyorsak demek ki ya insanların hastanelere ulaşma sıkıntısı var ya da gerçekten de tespit edemiyoruz. Aşılanma oranımız düşük olunca da sorunların tümü katmanlı olarak devam ediyor” şeklinde açıklama yaptı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *