ANASAYFA arrow right Yaşam

Greta kazandığı 1 milyon Euro'yu iklim için bağışladı

Greta kazandığı 1 milyon Euro'yu iklim için bağışladı
YAYINLAMA: 22 Temmuz 2020 / 17.07
GÜNCELLEME: 22 Temmuz 2020 / 17.07
Gulbenkian ödülünü kazanan 17 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, aldığı 1 milyon euro'nun tamamını iklim kriziyle mücadele için bağışladı.

17 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg Portekizli bir insan hakları ödülü olan ve yedi rakamlı bir çekle gelen ilk Gulbenkian İnsanlık Ödülü'ne layık görüldü.

Thunberg, ödül parasının Küresel Güney'deki insanları destekleyen projelere özellikle vurgu yaparak farklı gruplar arasında paylaşılacağını duyurdu:

"İnanılmaz derecede onur duydum ve son derece minnettarım. Bu benim için çok şey ifade ediyor ve umarım dünyada daha iyisini yapmama yardımcı olur.

"Hayal edebileceğimden fazla para"

"Ödül parası [...] hayal bile edemeyeceğimden daha fazla para - tüm para ödülü vakfımdan iklim krizinden etkilenen cephelerde insanlara yardım etmek için çalışan farklı organizasyonlara ve projelere bağışlanacak ve ekolojik kriz, özellikle Küresel Güney'de. "

Paranın, "sürdürülebilir bir dünya için savaşan ve doğayı ve doğal dünyayı korumak için savaşan gruplar" arasında paylaşılacağını da sözlerine ekledi.

Thunberg'den ilk fon alan kuruluş SOS Amazonia olacak. Amazon, özellikle Yerli topluluklar arasında COVID-19 salgını sona erdirmeye yardımcı olan Fridays For Future Brazil liderliğindeki bir kampanya.

Thunberg, Stop Ecocide Vakfı'nın mali destek de alacağını söyledi: "Ekosidi uluslararası bir suç haline getirme çalışmalarını desteklemek."

Kuruluşların her biri 100 bin € alacak. Para ödülünden kalan fonların alıcıları henüz açıklanmadı.

Greta Thunberg hakkında

Greta Thunberg henüz 15 yaşındayken, yani geçen yıl Eylül'de yapılacak genel seçim öncesi Stockholm parlamentosu önünde ilk okul grevini başlattı.

"Bunu yapıyorum, çünkü bu konuda başka hiç kimse bir şey yapmıyor. Elimden geleni yapmak benim sorumluluğum.

"Politikacıların iklim değişikliğine odaklanmasını ve bu sorunu gerçek bir kriz olarak ele almasını istiyorum" diyen Greta'ya son bir yıl içinde Türkiye de dahil dünyanın pek çok ülkesinden çocuklar katıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) zirvesinde "Size yalvarmaya gelmedik" diyen Greta, AB toplantısında ise "Ev ödevimiz sizin pisliğinizi temizlemek" ifadelerini kullandı.

Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Greta, Z kuşağının iklim krizi farkındalığının sembolü oldu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *