ANASAYFA arrow right Yaşam

Greenpeace: İklim krizi kapıyı kırdı

Greenpeace: İklim krizi kapıyı kırdı
YAYINLAMA: 16 Eylül 2021 / 16.58
GÜNCELLEME: 16 Eylül 2021 / 16.58
Greenpeace, dünyada iklim krizinden en çok etkilenecek bölgelerden olan Akdeniz Havza-sı’nda bulunan Türkiye’de karar alıcılara çağrı yaparak Paris İklim Anlaşmasının hızlıca onay-lanmasını istedi.

Greenpeace, karar alıcıları Türkiye’nin doğal afetler ile gündelik hayatta, evinde karşı karşıya kaldığı iklim krizi tehlikesine karşı hızla harekete geçmeye çağırdı.

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşmasını hala onaylamadığını hatırlatan Greenpeace, BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 6. Değerlendirme Raporuna da değindi.

Taleplerine ilişkin bir imza kampanyası* da başlatan Greenpeace’in açıklaması şöyle:

“Kaçınılmaz olan gelecek”

“Çok değil bundan 20 sene önce iklim krizi, çoğunluğun sadece Kutuplarda buzulların erimesinden ve kutup ayılarının aç kalmasından ibaret sandığı bir tehdit iken bugün o günlerden ‘her şey için geç kalınmaması’ yönünde yapılan çağrıların ne yazık ki doğru olduğu görüldü.

 “İklim krizi evimize adeta kapıyı çalarak değil kırarak, seller, yangınlar, şiddetli dolular, kuraklıkla girdi. Eğer hızla harekete geçilip, gerekli önlemler alınmazsa tüm bu felaketlerin sıklığının ve yoğunluğunun artması kaçınılmaz olacak.

IPCC raporu ne diyordu?

“BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 6. Değerlendirme Raporu; bir önceki raporda olduğu gibi felaket senaryolarından tamamen kaçışın artık mümkün olmadığını ama sınırlandırmanın ancak 2030’a kadar karbon emisyonlarının yarı yarıya azaltılması; 2050’de ise net sıfır karbon emisyonu hedefi ile mümkün olabileceğinin altını çizdi.

“Rapor yaşanan krizin insan kaynaklı olduğuna dair şüphe bırakmazken; krizle mücadelenin de ancak insan eylemlerinde yaratılacak değişiklikler ile mümkün olduğunu ortaya koydu.

“Raporda 1.5 derece hedefinin geçilmemesinin neredeyse imkansız olduğu ama gerekli önlemler alınırsa ısınmanın 2100’ün sonuna doğru ancak 1.4’lere çekilebileceğine dikkat çekildi.

Türkiye’ye çağrı

“Tüm dünya hükümetleri Paris İklim Anlaşması’nın taahhütlerini geç kalmadan yerine getirmekle yükümlü iken henüz anlaşmayı onaylamayan Türkiye’nin ise bu yolda atması gereken çok adım var” denilen açıklamada karar alıcıların hızla yerine getirmesi gerekenler şöyle sıralandı:

Paris İklim Anlaşması vakit kaybetmeden onaylanıp yürürlüğe koymalı.

Kömürden çıkış takvimini belirlemeli, yeni kömür yatırımları ve fosil gaz sahası arama çalışmalarını durdurmalı; enerji dönüşümünü öncelemeli.

2050’de karbon sıfır bir ülke kurgulayabilmek için şehirlerde emisyonun azaltımı ve iklim krizine adaptasyonu önceleyen stratejik eylem planları kurgulamalı.

Okyanus ve denizlerimizde koruma alanları oluşturmalı.

Doğal alanların ve biyoçeşitliliğin korunmasına öncelik vermeli.

Küçük çiftçiyi güçlendirilip, ekolojik tarımı desteklemeli.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *