ANASAYFA arrow right Ekonomi

Girdi maliyetlerinde yüzde 60-70 artış var

Girdi maliyetlerinde yüzde 60-70 artış var
YAYINLAMA: 11 Aralık 2020 / 20.57
GÜNCELLEME: 11 Aralık 2020 / 21.08
Büyükbaş hayvan işletmeleri birer birer kapanıyor

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, doların yükselmesinin maliyetleri yükselttiğinin altını çizdi. “Küçükbaş hayvancılıkta kapanandan çok açılan işletme sayısı fazlayken, büyükbaş hayvancılıkta ise birçok işletme kapandı. Çünkü zarar ediyorlar” dedi.

Başkan Türkman, “Arpanın kilosu 1.20 kuruştan 1.80 kuruşa, yem 75-80 liradan 115-120 liraya yükseldi, çiğilin kilosu 1.30 kuruştan 2.70’e, slajın kilosu 25 kuruştan 45 kuruşa, samanın kilosu 35 kuruştan 70 kuruşa, mercimek samanının kilosu 90 kuruştan 1.60 kuruşa yükseldi. Tüm girdi maliyetlerinde yüzde 60-70 fiyat artışı mevcut” şeklinde konuştu.

Hayvan üreticilerinin giderinin yüzde 80’ini yem giderleri oluşturuyor

Hayvancılık işletmelerinde en büyük giderin yem olduğunu kaydeden Türkman, “Hayvan üreticilerinin giderinin yüzde 80’ini yem giderleri oluşturuyor. Dolayısıyla yem ham maddelerin bir kısmının dolara bağlı olması nedeniyle maliyet arttı. Üç ay önce 75-80 liraya alınan bir çuval yem şu anda 115-120 liraya alınıyor. Yani üç ay içerisinde yüzde 50 civarında zam geldi. O nedenle üreticiler yem almada ciddi sıkıntı yaşıyorlar” tespitinde bulundu.

“Küçükbaşta en büyük avantajımız meralar” ifadelerini kullanan Başkan Türkman, “Bunun yanı sıra büyükbaş hayvancılık yapan işletmeler son 5-6 aydan beri ciddi anlamda zarar ediyorlar. Hükümetimizin çalışmaları var. Üyelerimiz Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla aylık küçükbaş için 30 büyükbaş için 100 kilogram mısır ve arpayı 1.45 ve KDV dahil alabiliyorlar. Bu tür çalışmalar mevcut ancak, yem giderlerini düşürmede etkili değil” diye açıklama yaptı.

Tarlalarımıza sahip çıkmalıyız

Türkman, hububat ekilen tarlaların meyve bahçelerine dönüştürüldüğünü vurgularken, “Bölgemizde tarlalara fıstık, zeytin veya başka türden ağaçlar ekiliyor. O nedenle bu tür tarlalara herhangi bir yem bitkisi ekme imkanınız yok. Oysa tarlalar ekilse hem ülkemizin yurt dışından ithal ettiği hububat ve bakliyat ürünleri azalmış hem de artıklarından hayvanlara yem çıkmış olacak. Dolayısıyla tarlalarımıza sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.

Pandemiden, çiftçi ve üretici çok olumsuz etkilendi

 salgınından üreticilerin ve çiftçilerin olumsuz etkilendiğini sözlerine ekleyen Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, konuşmasını şu sözcüklerle devam ettirdi: “Bu zorlu süreçte et tüketen birçok restoran kapanırken, talep azaldı. O yüzden pandemiden, çiftçi ve üretici çok olumsuz etkilendi. Süt fiyatları da açıklandı. Açıklanan fiyatlar kar getirmese de zarar da ettirmez.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *